Pakistan: Obavještajac pod istragom zbog knjige o Bin Ladenu

Osama binLaden, Ubojstvo
Zvanični stav Pakistana jest da su tek 2. maja 2011. saznali za napad čija je meta bio kompleks u kojem se Bin Laden skrivao (EPA)

Pakistanska vojska naložila je u ponedjeljak pokretanje istrage protiv bivšeg šefa obavještajne službe jer je, zajedno s nekadašnjim ravnateljem indijske obavještajne agencije, napisao knjigu koja je izazvala polemiku o nizu pitanja.

Napad SAD-a u kojem je ubijen bivši vođa Al-Kaide Osama bin Laden najproblematičnije je pitanje u knjizi pod naslovom Špijunske kronike (Spy Chronicles), koju je napisao bivši šef pakistanske međuservisne obavještajne službe (ISI) Asad Durrani zajedno s A. S. Dulatom, nekadašnjim šefom indijske obavještajne agencije Istraživačko i analitičko krilo (RAW).

“Formalnom istražnom sudu naloženo je da detaljno provede istragu o tome”, priopćila je pakistanska vojska, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Durraniju zabranjeno napustiti zemlju

Vojska je zabranila Durraniju, koji je bio na čelu agencije ISI početkom ‘90-ih, da napusti zemlju, priopćivši da je prekršio vojna pravila ponašanja.

“ISI je vjerojatno doznao šta je s OBL-om [Osamom bin Ladenom] i on je izručen SAD-u sukladno međusobno usuglašenom procesu”, napisao je Durrani.

To proturiječi službenom stavu Pakistana da su vlasti te zemlje tek 2. svibnja 2011. doznale za napad SAD-a, čija je meta bio kompleks u kojem se Bin Laden skrivao, nakon što su američki “nevidljivi” helikopteri napustili taj teritorij.

Taj se kompleks nalazi u sjevernom gradu Abbotabadu, pored vojne akademije koja školuje oficire.

“Pakistan je poricao bilo kakvu ulogu jer bi suradnja sa SAD-om u cilju eliminiranja osobe koju su mnogi u toj zemlji gledali kao ‘heroja’ mogla vladu dovesti u neugodan položaj”, napisao je Durrani u knjizi.

Osjetljivo pitanje Kašmira

Koautor knjige Dulat napisao je kako je procjena Indije bila ista – da je Pakistan Osamu bin Ladena izručio SAD-u.

Među drugim osjetljivim pitanjima obuhvaćenim ovom knjigom našla se i umiješanost pakistanske špijunske agencije u politiku i podrška Islamabada skupinama koje su se borile protiv indijskih snaga u spornom Kašmiru.

Pakistan i Indija međusobno su se borili u tri rata otkad su stekli neovisnost od britanske vladavine 1947., podsjeća britanska agencija, uz napomenu da sada obje zemlje posjeduju nuklearno oružje.

Izvor: Agencije