Pakistan oplakuje ubijene učenike

Ukop žrtava, uglavnom djece, održat će se kasnije u srijedu (Reuters)

U srijedu je u Pakistanu počela trodnevna žalost sa zastavama na pola koplja zbog ubistva 141 osobe, od toga 132 djece, u drskom napadu na školu u Peshawaru, na sjeverozapadu zemlje.

Premijer Nawaz Sharif je pozvao na višepartijsku konferenciju u Peshawaru, kako bi se u srijedu raspravljalo o tome kako će država odgovoriti na napad, najgori u pakistanskoj skorašnjoj historiji. Na konferenciji će sudjelovati čelnici cijelog političkog spektra.

Pakistanski talibani su izdali saopćenje u kojem navode kako su samo odrasli sinovi vojnog osoblja i pripadnici vojske ubijeni u napadu. U saopćenju su priložene fotografije mrtve djece, za koju grupa tvrdi da su ubijena tokom vojne operacije u plemenskim područjima.

Grupa, koja je prethodno napad opravdala kao osvetu za tekuće zračne napade na područja među kojim se nalazi Sjeverni Vaziristan, upozorila je civile da se distanciraju od osoblja snaga sigurnosti ili da budu ubijeni zajedno sa njima.

Smatra se da su sva djeca ubijena u jučerašnjem napadu bila starosti između 12 i 16 godina

Sharif se nada da će imati konsenzus za vojnu operaciju protiv talibanske organizacije Tehreek-e-Taliban (TTP) i njihovih saveznika, koja traje od 15. juna.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder je javio iz Javne vojne škole u Peshewaru da su napad u utorak osudile sve pakistanske stranke.

“Čak i opozicijska partija Imrana Khana je kazala da će zanemariti svoje političke nesuglasice tokom ovog sastanka”.

Pakistan je već u ratu, očekivale su se posljedice kada je vojska u junu počela sa kampanjom [u sjevernom Vaziristanu], a čini se da se te posljedice osjećaju sada”, javio je Hyder.

Ukop 141 žrtve jučerašnjeg napada će početi kasnije u srijedu, dodao je reporter Al Jazeere.

“Treba se sjetiti da će većina ljudi ukopavati svoju djecu”, rekao je Hyder.

Osveta talibana

U napadu na vojnu školu, za koju je Tehreek-e-Taliban kazao da je osveta za živote izgubljene tokom vojne kampanje, poginulo je 132 djece, a stotine su ranjene.

Svih sedam talibanskih boraca je ubijeno tokom vojne operacije da se ponovno zauzme škola, saopćili su zvaničnici.

Jučerašnji napad je jedan od najkrvavijih u pakistanskoj historiji.

Većina mlađih učenika je pobjeglo, jer su stariji učenici bili planirana meta napada.

Afganistanski talibani su osudili jučerašnji napad, kazavši da je protiv islama.

“Namjerno ubijanje nevinih ljudi, djece i žena je protiv osnova islama i kriterija koje moraju razmotriti sve islamske stranke i vlade”, rekao je u saopćenju afganistanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

U Javnoj vojnoj školi je bilo prisutno blizu 1.100 učenika i učitelja kada je napad počeo oko 10:30 po lokalnom vremenu, kazali su vojni zvaničnici.

Smrtonosni napad je izazvao šok i bijes širom svijeta. Pakistanski premijer Nawaz Sharif je rekao da je napad “nacionalna tragedija”, te je ubijene nazvao “svojom djecom”.

Pakistanska vojska je 15. juna pokrenula Operaciju Zarb-e-Azb protiv TTP-a i njihovih saveznika, a saopćenju vojske, do sada su od te grupe preoteli velike dijelove teritorije. U operaciji su ubili i više od 1.270 talibanskih boraca.

Vojska također provodi vojnu operaciju u Khyber Agencyju, koji se graniči sa Peshawarom, gdje su, kako navode, ubili najmanje 179 neprijateljska borca.

Izvor: Al Jazeera i agencije