Oglasi

Pakistan oslobodio talibanske zatvorenike

Pakistan je prihvatio da pusti na slobodu više afganistanskih talibana da bi olakšao mirovni proces u Afganistanu.

Pakistan je, tokom pregovora s delegacijom afganistanskog Visokog vijeća za mir, prihvatio pustiti na slobodu više afganistanskih talibana da bi olakšao mirovni proces u Afganistanu, saopćili su zvaničnici dviju država.

Ova odluka o puštanju na slobodu talibanskih zatvorenika predstavlja važnu etapu za Visoko vijeće za mir, koje je 2010. godine formirao afganistanski predsjednik Hamid Karzai, da bi počeo mirovne pregovore s talibanima i oružanom opozicijom u pogledu nacionalnog pomirenja.

Kabul je sumnjao da Islamabad drži talibane u zatvoru da bi imao izvjestan utjecaj na mirovne pregovore i da bi imao posljednju riječ u konačnom sporazumu.

Mirovni pregovori

Najmanje sedam talibanskih zatvorenika pušteno je na slobodu i dozvoljeno im je da se vrate u zemlju da bi učestvovali u mirovnim pregovorima.

Među talibanskim zatvorenicima u Pakistanu je i bivši ministar pravde Mullah Nooruddin Toorabi, te Mullah Jahangirwal, bivši sekretar talibanskog lidera Mulle Mohammada Omara.

"Tražili smo od Pakistana da ih pusti zato što su politički zatvorenici i bliski saradnici Omara, vrhovnog vođe afganistanskih talibana", izjavio je Habibullah Fawzi, zvaničnik afganistanskog Visokog vijeća za mir.

On je dodao da bi njihovo oslobađanje moglo ohrabriti talibanske vođe i borce da se pridruže mirovnom procesu.

Izvor: Agencije