Pakistan osniva specijalni antiteroristički sud

Pakistan je najavio osnivanje specijalnog suda za borbu protiv terorizma, nakon što je Pakistanski talibanski pokret prošle sedmice izveo krvavi oružani napad na vojnu školu u Peshawaru u kojem je život izgubilo 149 osoba, među kojima 134 djece.

Odluka o osnivanju specijalog suda za borbu protiv terorizma donesena je u četvrtak na maratonskoj sjednici lidera svih političkih partija, a kojim je predsjedavao pakistanski premijer Nawaz Sharif.

U televizijskom obraćanju naciji uživo, pakistanski premijer je najavio nove antiterorističke mjere, među kojima su vojni sudovi najkontroverzniji aspekt.

Mjere predviđaju osnivanje specijalnih sudova koje će predvoditi oficiri za suđenje teroristima po kratkom postupku.

Sharif je naveo detalje o tome kako će funkcionirati ovi sudovi, a koji će djelovati u naredne dvije godine, što će zahtijevati promjene zakona.

Obračun sa teroristima

“Napad u Peshawaru šokirao je naciju. Nećemo dozvoliti da krv naše djece bude prolivena uzalud”, rekao je Sharif.

Također je najavio mjere protiv finansiranja terorista i metode kojima će se spriječiti da zabranjene organizacije djeluju pod novim imenima.

Akcioni plan uključuje široki spektar mjera, uključujući i ustavne amandmane, oduzimanje prostora potencijalnim teroristima u elektronskim i printanim medijima, uništavanje njihovih sistema komunikacije te repatrijaciju afganistanskih izbjeglica.

Pakistanski talibanski pokret je izjavio da je napad izveden u znak osvete za ubistva njihovih porodica u vojnoj ofanzivi u sjeverozapadnim plemenskim  oblastima.

Kritičari ovih mjera tvrde da  pokušaj ekspresnog rješavanja problema terorizma putem specijalnih sudova i ponovnim uvođenjem smrtne kazne neće imati dugoročnog učinka.

Oni također tvrde da će specijalni sudovi pojačati ulogu vojske u zemlji, u kojoj je armija već izvela tri vojna udara i u kojoj ima enormnu moć iz sjene.

Također je, kažu, diskutabilno da li će u tom slučaju postojati civilna kontrola nad ovim sudovima i da li će mediji imati pristup suđenjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije