Pakistan testirao raketu srednjeg dometa

Pakistan je prije mjesec dana izveo testiranje nuklearne rakete zemlja-zemlja Shaheen III, koja ima domet od 2.750 kilometara (AP)

Pakistan je danas uspješno testirao balističku raketu srednjeg dometa, koja može nositi nuklearnu bojevu glavu, objavila je pakistanska vojska.

Balistička raketa Ghauri može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a ima domet od 1.300 kilometara, prenosi agencija AFP.

„Cilj testiranja raketnog sistema Ghauri je ispitivanje njegove operativne i tehničke spremnosti“, navodi se u saopćenju vojske ove azijske države.

Pakistan je prije mjesec dana izveo testiranje nuklearne rakete zemlja-zemlja Shaheen III, koja ima domet od 2.750 kilometara, podsjeća francuska agencija.

Oslobađanje Lakhvija

Pakistan i susjedna Indija, koji su ratovali tri puta od kada su stekli nezavisnost od Britanije 1947. godine, rutinski izvode testiranja raketnih sistema nakon što su 1998. godine obje države pokazale svoje nuklearne oružane sposobnosti.

Odnosi između Pakistana i Indije su se pogoršali nakon što su pakistanske vlasti prošlog petka oslobodile, uz kauciju, Zaki-ur-Rehmana Lakhvija, koji je optužen za organiziranje napada na Mumbai 2008. godine.

Ovaj potez Islamabada oštro su osudile Indija, Sjedinjene Američke Države i Francuske.

Izvor: Agencije