Pakistan traži izručenje napadača na Malalu

Pakistanski aktivisti za ljudska prava okupili su se u nedjelju u znak podrške Malali (AFP)

Pakistanske vlasti zatražile su od Afganistana izručenje talibanskog komandanta Molvija Fazlullaha, kojeg terete za pokušaj atentata na dječiju aktivisticu Malalu Yousufzai.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Pakistana je saopćeno da su kontaktirali afganistanske vlasti kako bi im Fazlullah bio izručen.

Malala (14) je prebačena u Englesku na liječenje, nakon što su joj talibani pucali u glavu, jer je, kako tvrde, promovirala prozapadnjačke vrijednosti o obrazovanju djevojčica.

Vlasti su saopćile kako imaju saznanja da je Fazlullah, nakon posljednjih operacija talibana, pobjegao u Afganistan.

Oporavak u Engleskoj

Specijalni predstavnik SAD-a za Afganistan i Pakistan Marc Grossman i ministrica vanjskih poslova Pakistana Hina Rabbani Khar su na zajedničkom sastanku razgovarali o izručenju Fazlullaha Pakistanu, prenosi Fena.

Krajem prošle sedmice  Dave Rosser, direktor bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu, kazao je kako se Malala oporavlja te da je uspjela ustati i komunicira pismenim putem.

Djevojčica i dalje nije izvan životne opasnosti.

Yousafzai je dobila međunarodna priznanja zbog otkrivanja zločina talibana u dolini Swat u blogu koji je objavljivao BBC.

Yousafzai je prošle godine dobila prvu Nagradu za mir ikad dodijeljenu u Pakistanu, a nominirana je i za Međunarodnu dječiju nagradu za mir 2011.

Izvor: Agencije