Pakistan: Ubijeni talibani u zračnom napadu

Najmanje 23 talibanska borca su ubijena kada su pakistanski borbeni avioni bombardirali njihova skrovišta u problematičnom sjeverozapadnom dijelu zemlje koji graniči s Afganistanom, saopćila je vojska.

U napadima su također uništena četiri skrovišta pobunjenika u Shawalu, plemenskom distriktu Sjevernog Vaziristana, gdje vojska od juna provodi ofanzivu na uporišta talibana.

Pakistanska vojska je saopćila da su “23 terorista ubijena, a četiri skrovišta uništena u efektivnim i preciznim zračnim napadima u Shawalu”.

Nije moguće nezavisno potvrditi te navode, jer je novinarima zabranjeno da posjete daleka planinska područja tokom tekuće ofanzive, ali lokalni zvaničnici snaga sigurnosti su potvrdili zračne napade.

Vojska je intenzivirala ofanzivu nakon masakra 150 osoba, od čega 134 djece, u školi u Peshawaru ranije u decembru.

Odmazda za napade

Organizacija Tehreek-e-Taliban (TTP) odgovorna je za ubistva djece, a na upad se odlučila u znak odmazde zbog snažne kampanje vlasti u borbi protiv pobunjenika.

Grupa, koja je prethodno napad opravdala kao osvetu za tekuće zračne napade na područja među kojim se nalazi Sjeverni Vaziristan, upozorila je civile da se distanciraju od osoblja snaga sigurnosti ili da budu ubijeni zajedno s njima.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif dan nakon pokolja u školi ukinuo je moratorij na smrtnu kaznu u slučajevima koji se odnose na terorizam.

Pakistanska vojska je saopćila da je do sada ubila više od 1.700 pobunjenika u snažnoj ofanzivi na plemensko područje. U ofanzivi je poginulo 126 pakistanskih vojnika.

Izvor: Agencije