Pakistan žali nakon masakra, osude iz cijelog svijeta

Najmanje 142 ljudi, od toga 132 djece, ubijeno je u napadu pakistanskih talibana (TTP) na vojnu školu u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, saopštila je vojska.

Nekoliko eksplozija i pucnjava se čulo kada su šestorica muškaraca napala Javnu vojnu školu u utorak ujutro, u jednom od najkrvavijih napada u pakistanskoj historiji. Više od 120 učenika je ranjeno. 

Zvaničnici su kazali Al Jazeeri da su svi napadači ubijeni u operaciji.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder javio je iz Peshawara da je “većina mlađih učenika pobjeglo iz škole, ali da stariji učenici nisu bili te sreće”.

Smrtonosni napad je izazvao šok i bijes širom svijeta. Pakistanski premijer Nawaz Sharif je kazao da se radi o “državnoj tragediji” te da su ubijena “njegova djeca”.

Potreseni preživjeli su kazali da je napad bio pravi pokolj. Napadači su došli obučeni u paravojne uniforme i tražili su ljude koje bi ubili.

Preživjeli Shahrukh Khan (16) je ustrijeljen u obje noge. On je kazao da uspio da preživi tako što se pravio da je mrtav.

“Muškarac u velikim čizmama je tražio učenike i pucao u njihova tijela. Ležao sam najmirnije što sam mogao zatvorenih očiju, čekajući da me opet ustrijele”, rekao je Khan, smješten na traumatologiji bolnice Lady Reading.

Najmanje šest talibanskih napadača je ušlo u školu putem obližnjeg groblja, javio je ranije Hyder.

Trodnevna žalost

Afganistanski talibani su osudili današnji napad pakistanskih talibana.

“Namjerno ubijanje nevinih ljudi, djece i žena je u suprotnosti sa osnovama islama i taj kriterij treba da ima u vidu svaka islamska partija i vlada”, stoji u saopštenju vođe afganistanskih talibana Zabihulaha Mudžahida, prenosi Reuters.

Pakistanski talibani su odvojeni od afganistanskih, ali su u savezu s njima. 

Pakistanski premijer je kazao lokalnim medijima u Peshawaru da će u državi biti proglašena trodnevna žalost.

“Mislim da, dok god u potpunosti ne očistimo zemlju od terorizma, ovaj rat će se nastaviti. Niko to ne treba dovoditi u sumnju”, kazao je on.

“Vlada je, zajedno sa pakistanskom vojskom, pokrenula kampanju Zarb-e-Azb [u Sjevernom Vazitrstanu], a rezultati su svima očiti. Zarb-e-Azb će se nastaviti dok terorizam u ovoj zemlji ne doživi svoj kraj”, kazao je Nawaz Sharif.

“Razgovarali smo sa Afganistanom, kako bi zajedno sa njima okončali ovaj terorizam. Niko ne treba sumnjati u našu odlučnost, ona neće oslabiti zbog ovog napada”, kazao je premijer Pakistana.

“Nacija bi se trebala ujediniti i trebala bi spremno priskočiti u borbu protiv ovog terorizma. Ne bi smjelo biti razlika među ljudima ove nacije, svi bi trebali biti ujedinjeni [protiv ovoga]”.

Glasnogovornik frakcije Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), odnosno pakistanskih talibana, kazao je da je napadačima naređeno da upucaju starije učenike u školi.

Shaukat Yousafzai, ministar zdravlja Khyber Pakhtunkhwae, kazao je da se nastava odvijala u dijelu škole za starije učenike, kada je odjeknula eksplozija.

“Ovo je veoma tužan događaj, a ovo su naša djeca, djeca Pakistana. Ubijanjem ove djece, ne znam kakvu su uslugu islamu učinili ovi teroristi”, rekao je Yousafzai.

Vojni zvaničnici su kazali da je najmanje šest muškaraca ušlo u Javnu vojnu školu, te da se smatra da se u školi nalazilo blizu 500 učenika i učitelja.

TTP: Napad je osveta

Muhammad Khorasani, glasnogovornik TTP-a, kazao je Al Jazeeri da je šest bombaša-samoubica poslano u školu.

On je rekao da je napadačima naređeno da dopuste najmlađim učenicima da napuste školu, ali da ubiju ostale.

Napad je osveta za tekuću operaciju pakistanske vojske usmjerene protiv TTP-a i njihovih saveznika u plemenskom području Sjeverni Vaziristan, rekao je Khorasan.

Predstavnici TTP-a su kazali da su članovi njihove porodice ubijeni u kampanji pakistanske vojske, te da je napad na školu čin osvete zbog tih ubistava.

“Mnogi članovi TTP-a su izgubili članove porodice i kazali su da žele nanijeti bol”, javio je Kamal Hyder.

“Ali mnogi obični ljudi upisuju djecu u vojne škole, jer one imaju relativno viši standard obrazovanja, tako da je ovim pogođen i obični narod.”

Pakistanska vojska je započela operaciju Zarb-e-Azb protiv TTP-a i njihovih saveznika 15. juna, te su saopćili da su od grupe do sada ponovi zauzeli velika područja teritorije, ubivši više od 1.270 njihovih boraca.

Vojska također provodi vojnu operaciju u Khyber Agencyju, koji se graniči sa Peshawarom, gdje su, prema navodima vojske, ubili najmanje 179 boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije