Pakistan: Žrtve u udaru bespilotne letjelice

Napad se desio u plemenskom području, blizu granice sa Afganistanom, koje je utočište talibanskih boraca (AP)

Američka bespilotna letjelica ispalila je dvije rakete na kuću u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, blizu granice sa Afganistanom, pri čemu su poginula tri osumnjičena borca, saopćili su pakistanski obavještajni zvaničnici.

Napad, koji se desio rano u četvrtak, pogodio je selo Mubarak Shahi u Sjevernom Vaziristanu, koji je glavno utočište boraca Al-Kaide i talibana u Pakistanu, rekli su obavještajni zvaničnici, pod uvjetom da ne budu imenovani.

“Militanti su koristili tu kuću kao rezidenciju. Najmanje tri militanta su poginula u napadu bespilotne letjelice”, rekao je sigurnosni zvaničnik iz grada Pešavara agenciji AFP.

Drugi sigurnosni zvaničnik potvrdio je napad, kazavši da su četiri borca ubijena.

Još se ne zna identitet stradalih u napadu. Na tom području dominira lokalni komandant Hafiz Gul Bahadur, koji se bori sa Afganistancima i stranim trupama na granici sa Afganistanom.

Napad na kamp

Pakistanska Vlada često kritizira napade bespilotnih letjelica i opisuje ih kao kršenje suvereniteta zemlje, ali američki zvaničnici tvrde da je to glavno oružje u borbi protiv talibanskih boraca.

SAD rijetko u javnosti raspravlja o programu bespilotnih letjelica u Pakistanu.

Nekoliko bombaša samoubica u srijedu se kamionom punim eksploziva zaletjelo u vrata vojnog kampa u Južnom Vaziristanu, a poginula su tri vojnika, dok ih je 20 ranjeno, rekli su sigurnosni zvaničnici.

Mnogi su ranjeni kada se usljed eksplozije srušio krov vojne bolnice u kampu, rekli su zvaničnici koji nisu htjeli biti imenovani.

Neki vojnici su u kritičnom stanju, te se smatra da će broj žrtava narasti.

Napad se desio u gradu Wani u Južnom Vazaristanu, koji je bio glavno utočište talibana dok vojska nije pokrenula veliku defanzivu 2009. godine.

Vojni zvaničnici tvrde da je vojska napravila veliki napredak u potiskivanju boraca u tom području, ali napadi se i dalje povremeno dešavaju.

Izvor: Agencije