Pakistanska škola otvorena nakon napada

Škola u pakistanskom gradu Peshawaru je ponovno otvorila vrata nakon decembarskog napada talibana, u kojem je ubijeno 150 osoba, od čega 134 djece.

Napad na školu pod vojnom upravom, gdje su nastavu pohađala uglavnom djeca vojnih dužnosnika, snažno je potresao Pakistan, zemlju s gotovo 200 miliona stanovnika u kojoj su napadi gotovo svakodnevna pojava.

Ubistva u školi bila su najgori napad u historiji Pakistana.

Kao odgovor na taj napad vlasti su ukinule moratorij na smrtnu kaznu za slučajeve terorizma, pogubile devet osoba, odobrile osnivanje vojnih sudova koji će civilima suditi za terorizam i bombardirale talibanska uporišta, prenosi Hina.

U ponedjeljak je dvadesetak vojnih čelnika, među kojima i zapovjednik moćne vojske, general Raheel Sharif, primilo učenike i njihove porodice u vojnoj školi u Pešavaru, gdje je pojačana sigurnost, javlja AFP.

Mjere opreza

Svi koji ulaze u tu školu moraju odsad proći kroz detektor metala. Nastava se nastavlja u veoma malom broju privatnih škola.

Vlasti su pozvale škole na oprez, da u krugu zgrade podignu zid s bodljikavom žicom i pojačaju broj zaštitara ako je moguće.

Organizacija Tehreek-e-Taliban (TTP) odgovorna je za ubistva djece, a na upad se odlučila u znak odmazde zbog snažne kampanje vlasti u borbi protiv pobunjenika.

Pakistanski talibani su izdali saopćenje u kojem navode kako su samo odrasli sinovi vojnog osoblja i pripadnici vojske ubijeni u napadu.

U saopćenju su priložene fotografije beživotnih tijela djece, za koju grupa tvrdi da su ubijena tokom vojne operacije u plemenskim područjima.

Grupa, koja je prethodno napad opravdala kao osvetu za tekuće zračne napade na područja među kojim se nalazi Sjeverni Vaziristan, upozorila je civile da se distanciraju od osoblja snaga sigurnosti ili da budu ubijeni zajedno sa njima.

Izvor: Agencije