Pakistanski predsjednik u posjeti Indiji

Dvije zemlje imaju zategnute odnose zbog pitanja Kašmira i napada u Mumbaiju (Reuters)

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari posjetio je u nedjelju Indiju, kao prvi šef ove južnoazijske države koji je to uradio u posljednjih sedam godina, a cilj posjete je izgradnja dobrih odnosa između dvije nuklearno naoružane zemlje.

Tokom jednodnevne posjete koju obje zemlje opisuju kao privatnu, ali je od velikog diplomatskog značaja, Zardari se sastao sa indijskim premijerom Manmohanom Singhom, nakon čega planira obići muslimansko svetište u gradu Ajmeru, oko 350 kilometara jugozapadno od New Delhija.

Analitičari sa oprezom pozdravljaju sastanak, smatrajući to još jednim znakom poboljšanja odnosa između dva rivalska susjeda, ali ne nadaju se nekom velikom napretku, prenosi AFP.

Napadi u Mumbaiju

Indija i dalje vrši pritisak na Pakistan da pokrene krivičnu istragu protiv izvršilaca terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine, za koje se odgovornom smatra pakistanska oružana grupa Lashkar-e-Taiba, koju je osnovao Hafiz Said.

Said živi slobodno u Pakistanu, a vlada tvrdi da nema dovoljno dokaza da bi ga krivično gonila, pišu agencije.

“Moj stav o Saidu ne razlikuje se od stava moje vlade”, rekao je Zardari u subotu u Lahoreu, dodajući da je njegova posjeta Indiji vjerskog karaktera i da ne očekuje da će sa Singhom razgovarati samo o tome.

Poslije napada u Mumbaiju 2008. godine, u kojima je ubijeno 166 ljudi, Indija je obustavila spori mirovni proces čiji je cilj bio rješavanje svih preostalih problema sa Pakistanom, ali su se dvije strane kasnije vratile za pregovarački sto.

Trgovinska pitanja

Prema mišljenju analitičara, ne može se očekivati da će se na sastanku u nedjelju postići značajan napredak u vezi sa pitanjima kao što je Kašmir, koji je podijeljen, ali obje zemlje polažu pravo na cjelokupnu teritoriju ili prisustvo antiindijski nastrojenih oružanih grupa u Pakistanu.

Indija i Pakistan su tri puta ratovali otkako su stekli nezavisnost od britanske vladavine 1947. godine, a izveli su i nuklearne probe 1998. godine, nadmećući se međusobno.

Očekuje se da će dva državnika tokom sastanka postići dogovor o trgovini, budući da Pakistan planira normalizirati trgovinske odnose sa Indijom tako što će do kraja godine ukinuti velika ograničenja na uvoz indijskih proizvoda, navodi AFP.

Izvor: Agencije