Pakistanski premijer: Indijske optužbe su neosnovane

Dhillon nije predstavio dokaze koji potvrđuju njegove tvrdnje (EPA)

Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je da Indija „optužuje Paksitan bez ikakvog osnova“ nakon što je New Delhi obznanio kako iza prošlosedmičnog smrtonosnog napada na vladine snage u Kašmiru stoji pakistanska obavještajna agencija.

„Optužujete pakistansku vladu bez da ste predočili bilo kakav dokaz ili šta bi Pakistan dobio tim napadom“ Rekao je Khan.

Pakistanski premijer je rekao kako je njegova vlada spremna sarađivati sa Indijom u istrazi oko napada u Kašmiru.

Indija optužuje Paksitan

Glavni komadant vojnih snaga Indije u Kašmiru rekao je da je pakistanska obavještajna agencija Inter-Services Inteligence (ISI) bila upletena u bombaški napad na sigurnosni konvoj prošle sedmice za koji je odgovornost preuzela borbena skupina iz Pakistana.

Najmanje 40 pripadnika paravojnih snaga ubijeno je u samoubilačkom bombaškom napadu na cesti u Kašmiru u četvrtak. Odgovornost je preuzela skupina iz Pakistana, Jaish-e-Mohammad (JeM).

Indija je optužila Pakistan da stoji iza napada te su tenzije eskalirale između dviju nacija koje posjeduju nuklearno oružje.

Pakistan je osudio bombaški napad i negirao je upletenost, a u utorak su zatražili UN za pomoć, zbog sve lošije sigurnosne situacije.

General poručnik K.J.S Dhillon rekao je novinarima da je vođa napada praćen, a da je cijeli napad orkestriran s pakistanske strane granice.

Nema dokaza

“Napad je koordinirao ISI s druge strane granice uz pomoć pakistanskih i JeM komadanata”, rekao je Dhillon.

Dhillon nije predstavio dokaze koji potvrđuju njegove tvrdnje.

Rekao je da ne može biti specifičniji oko istrage napada i ulozi pakistanskih obavještajaca, osim što može navesti njihovu blisku suradnju sa JeM-om.

“JeM je dijete pakistanske vojske i ISI-ja. Organizatori napada su Pakistan, ISI i JeM”, naglasio je Dhillon u Srinagaru, inače glavnom gradu pokrajine Kašmir.

Pakistan je zatražio od Indije otvorenu i poštenu istragu oko napada kako bi dokazala svoje tvrdnje.

“Optužiti Pakistan prije nego li je istraga završila je apsurdno”, rekao je ministar vanjskih poslova Pakistana, Shah Mahmood Qureshi u pismu generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu pri čemu je zatražio i pomoć UN-a.

Bijes diljem Indije

Indijski premijer Narendra Modi obećao je snažan odgovor na napad koji je uzrokovao bijes diljem Indije i izazvao pozive na odmazdu.

Indija optužuje Pakistan za pobune u Kašmiru i Jammuu već 30 godina, u jedinoj većinski muslimanskoj pokrajini. Pakistan kaže kako samo pokušavaju moralno i diplomatski pomoći kašmirskom narodu u njihovoj borbi za samoopredjeljenje.

Indijske snage sigurnosti u Kašmiru su u ponedjeljak usmrtile tri borca, uključujući i organizatora samoubilačkog bombaškog napada, izjavili su dužnosnici.

Jammu i Kašmir mjesto su sukoba Indije i Pakistana još od indijske nezavsnosti iz 1947. godine, a međusobno su ratovali tri puta.

Izvor: Agencije