Pala vlada u Rumuniji

Pad vlade uslijedio je nakon unutarstranačkih borbi u okviru vladajuće Socijaldemokratske partije (Reuters)

Rumunskoj ljevičarskoj vladi premijera Sorina Grindeanua zastupnici u parlamentu izglasali su u srijedu nepovjerenje većinom glasova, prenosi AFP.

Agencija navodi da je pad vlade uslijedio nakon unutarstranačkih borbi u okviru vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD), koja je i podnijela prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Grindeanuu.

Prijedlog je usvojen uz 241 glas “za” i deset “protiv”, samo šest mjeseci nakon uvjerljive izborne pobjede socijaldemokrata.

Članovi PSD-a i njihovi koalicijski partneri prošle su srijede otkazali podršku 43-godišnjem Grindeanuu, tvrdeći da nije uspio provesti PSD-ov politički program otkad je ta stranka pobijedila na parlamentarnim izborima prošlog decembra.

Grindeanu je odbio dati ostavku, pa je izbačen iz stranke nakon što je u njoj proveo 21 godinu.

‘Žele oslabiti borbu protiv korupcije’

Nezavisni posmatrači smatraju da je PSD najvjerovatnije bio nezadovoljan Grindeanuovim neuspjehom ublažavanja antikorupcijskih zakona ranije ove godine te da ga se žele riješiti kako bi osigurali da neki drugi premijer zaštiti stranačke pripadnike koje očekuju tužbe u vezi s korupcijom.

Rumunija je jedna od najkorumpiranijih članica Evropske unije, pa je njen pravosudni sistem od 2007. godine pod posebnim posmatranjem Brisela.

“Uklanjanje Grindeanua čini mi se kao pokušaj vladajuće koalicije da ponovo pokuša oslabiti borbu protiv korupcije”, ističe komentator Mircea Marian, prenosi Hina.

U pitanju je i budućnost čelnika PSD-a Liviua Dragnee, koji je dobio dvogodišnju suspenziju zbog namještanja glasova te se protiv njega vodi odvojeni postupak zbog zloupotrebe položaja.

Dragnea je na parlamentarnim izborima krajem 2016. poveo socijaldemokrate u nadmoćnu pobjedu, no morao je odustati od kandidature za premijersku dužnost zbog tih optužnica.

Izvor: Agencije