Palata brani nacistički pozdrav kraljice iz 1933.

The Sun je objavio priču i film od 17 sekundi na svojoj internetskoj stranici (AP)

Najprodavaniji britanski tabloid The Sun objavio je javnosti nepoznati film iz 1933. godine u kojem se vidi kako kraljica Elizabeth, kao djevojčica, izvodi nacistički pozdrav.

Bakingemska palača napravila je neuobičajen korak i komentirala u subotu objavljeni izvještaj, potvrdivši autentičnost snimka i izrazivši razočarenje njegovim korištenjem.

Crno-bijeli snimak iz godine kada je Adolf Hitler došao na vlast pokazuje budućeg Edwarda VII kako uči svoje nećakinje Elizabeth (aktuelnu monarhinju Velike Britanije) kojoj je tada bilo blizu sedam godina, te njenu tri godine stariju sestru, princezu Margaret, kako da izvedu ovaj pozdrav.

Sedamnaest sekundi

Igrajući se i smješkajući se, sa malo očitog razumijevanja značaja pozdrava, dvije djevojčice su nagovorene da kratko izvedu gest desnom rukom u baštama Balmorala, kraljevskog zdanja u Škotskoj.

The Sun je objavio priču i film od 17 sekundi na svojoj internetskoj stranici. Edward također podiže ruku, kao i njegova snaha, Kraljica Majka.

„Razočaravajuće je da je taj film, snimljen prije osam decenija i koji se nalazio u ličnoj arhivi Njenog visočanstva, nekome došao u posjed i da je iskorišten na ovaj način. Većina ljudi će vidjeti ove slike u pravom kontekstu i vremenu. Riječ je o porodici koja se igra i momentalno iskazuje gestu koju su mnogi vidjeli u vijestima“, navodi se u saopćenju palate.

„Niko u to vrijeme nije imao osjećaja da šta će iz tog poteza nastati. Kazavši da to predstavlja bilo šta drugo je nepošteno.“

Edward VII je abdicirao nakon 11 mjeseci vladavine 1936. godine kako bi se oženio sa Wallis Simpson, Amerikankom sa dva prethodna razvoda, za koju je javno kazao da je voli. Bio je široko poznat kao simpatizer Hitlerove vladavine.

Stav urednika

Naslijedio ga je mlađi brat George VI, otac kraljice Elizabeth.

Elizabeth (89), koja je veoma popularna u državi, u septembru će nadmašiti kraljicu Vicoriju kao britanski monarh sa najdužim „stažem“.

Stig Abell, urednik The Suna, kazao je kako je objava bila u interesu javnosti i da tabloidov prateći tekst na osam strana stavlja video u pravi historijski kontekst. Nije naveo kako je medij došao do snimka.

„Smisao cijele priče nikada nije bio da se osramoti Kraljica ili palača. Ne možete naći list koji više podržava kraljevsku porodicu od The Suna, ali ne možete naći ni list koji više želi da objavi priče koji su u interesu javnosti od The Suna“, kazao je Abell.

Izvor: Agencije