Palestina: Borba protiv prisluškivanja telefona

Palestinski mobilni operater suočava se s optužbama za saučesništvo u prisluškivanju (Reuters)

Član Centralnog komiteta pokreta Fatah, brigadni general Tawfik al-Tirawi, ponovo se obratio palestinskom državnom tužilaštvu i pravosuđu vezano za zvaničnu žalbu koju je ranije podnio protiv nekih sigurnosnih službi i kompanije za mobilnu telekomunikaciju u kojoj je tražio da se provede istraga o operacijama prisluškivanja poziva palestinskih čelnika.

U svom saopćenju Al-Tiravi kaže da je prije više od mjesec dana tražio od pravosuđa da donese odluku o onome što vidi kao “flagrantno kršenje sloboda i djelovanje izvan okvira ovlasti i odgovornosti tih organa, te kršenje zakona koji regulišu sektor telekomunikacija u Palestini”.

U razgovoru za Al Jazeeru Al-Tirawi je potvrdio da je tačno da je on to izjavio, rekavši da je preče da sigurnosne službe štite “nacionalne čelnike od ovakve vrste kontrole, a ne da sumnjaju u njihovu pripadnost”.

Al-Tirawi kaže da se obratio pravosuđu jer gaji veliko povjerenje u njegov integritet i vladavinu prava, što ga ne sprečava da apeluje na palestinskog predsjednika i premijera da ubrzaju ispitivanje merituma predmeta i budu pravedni prema oštećenim stranama.

Optužbe koje se pojavljuju za prisluškivanje nisu bile proizvoljne ili forma spletkarenja jer Al-Tarawijev slučaj nije izolovan primjer. Palestinska advokatska komora potvrdila je da je “dokazano da su prisluškivani članovi Vijeća advokatske komore”.

Sekretar Komore Dawud Darawi otkriva da je zaista bilo prisluškivanja i da su neki razgovori “transkribovani” pomoću dokumenata objavljenih na društvenim mrežama. Međutim, iz tužilaštva ili Vlade niko nije učinio ništa u vezi s time i nisu saslušani podnosioci žalbi, prema njegovim riječima.

Kako kaže Darawi, to ukazuje na “ozbiljan” proboj u informacije, iza čega stoje “utjecajne” strane koje imaju svoje motive. Dodao je da će bilo kakve akcije državnog tužioca dovesti do toga da se “klupko odmota”.

Unutrašnji sukob

Advokatska komora nije direktno optužila nijednu stranu kao što je to učinio Al-Tarawi, ali smatra da se prisluškivanje vrši iz “sigurnosnih” razloga, imajući u vidu da se vremenski poklopilo s protestima advokata organizovanim početkom novembra prošle godine kako bi se usprotivilo zadiranju sigurnosnih organa u rad pravosuđa i njihovom nepoštivanju sudova.

Takvo nepovjerenje, koje je dovelo do prisluškivanja telefonskih razgovora palestinskih čelnika, Darawi pripisuje “borbi” za vlast unutar pokreta Fatah za to ko će doći na mjesto predsjednika Mahmouda Abbasa. Također, povezuje to i sa stvarnim odnosom u regiji prema palestinskom pitanju u cijelosti.

Darawi naglašava da je prisluškivanje “moralni zločin” prije nego pravni, dok stručnjak za medije i ljudska prava Majid Aruri kaže da privatnost svakog građanina mora biti zaštićena.

Palestinski zakon i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima (član 17) zabranjuju prisluškivanje i presretanje telefonskih poziva osim po nalogu suda i u slučajevima postojanja osnovane sumnje za činjenje teškog krivičnog djela.

Darawi ističe da zakon nameće ograničenja prilikom transkripcije razgovora, a prisluškivanje se opisuje kao zločin za koji nema zastare (član 32). Moguće je krivično goniti one koji to budu činili, a oštećene strane imaju pravo tražiti odštetu.

Naglasio je pravnu odgovornost kompanija za telekomunikacije, bez obzira na to je li prisluškivanje bilo u dogovoru s njima ili bez njihovog znanja, jer bi one trebale štititi svoje klijente od bilo kakvih povreda prava.

Policijska država

Palestinska organizacija Al-Haq kaže da je prisluškivanje ozbiljan pokazatelj tendencije prema “policijskoj državici”, ako se potvrdi tačnost ovih navoda, pogotovo zato što je riječ o advokatima, istaknutim ličnostima i čelnicima na Zapadnoj obali i u Gazi.

Kompanija za mobilnu telekomunikaciju nije željela komentarisati ovaj slučaj, dok je jedan od zvaničnika Ministarstva za komunikacije, koji je želio ostati anoniman, izjavio samo da “to pitanje nije u njihovoj nadležnosti”.

Al Jazeera je također pokušala stupiti u kontakt s glasnogovornikom palestinske policije, brigadnim generalom Adnanom al-Dumairijem, kako bi komentarisao ovo pitanje, na što on nije odgovorio.

Uprkos razmjerima ovog slučaja i tome da su žalbu podnijele nadležne i utjecajne strane u društvu, u javnosti se još nisu pojavile nikakve informacije o samom slučaju, koji je i dalje “pod istragom”.

Takvu situaciju Salah Abu-Zuhair, šef Odjela za medije u Uredu državnog tužilaštva, tumači time da se nastoje izbjeći bilo kakvi “vanjski utjecaji” na tok istrage, obećavši da će odmah po okončanju istrage dati saopćenje za javnost.

Izvor: Al Jazeera