Palestina i Izrael potpisali sporazum o električnoj energiji

Sporazum će regulisati odnos između Izraelske korporacije za električnu energiju i Palestinske kompanije za elektroprijenos (EPA)

Nakon tri godine pregovora, Palestina i Izrael potpisali su sporazum koji će palestinski energetski sektor osloboditi potpune izraelske kontrole, saopćeno je iz Palestinske uprave za energiju.

Ovaj sporazum će regulisati odnos između Izraelske korporacije za električnu energiju i Palestinske kompanije za elektroprijenos, koja ima isključiva prava na prijenos električne energije u Palestini, javlja WAFA.

Dva miliona stanovnika Gaze trenutno imaju struju samo tri do četiri sata dnevno, dok su škole, bolnice i domaćinstva najteže pogođeni.

Palestinsku stranu je zastupao Zafer Milhem, čelnik uprave za energiju. Ovaj sporazum uključuje klauzule o smanjenju tarifa za električnu energiju koje plaćaju palestinski korisnici koji kupuju električnu energiju po veleprodajnim cijenama i posebnih troškova.

Izgradnja elektrana i kupovina energije

Sporazum također podrazumijeva diverzifikaciju u opskrbi električnom energijom, koja će biti dostupna izgradnjom novih elektrana ili kupovinom energije od susjednih zemalja, kada sadašnja električna mreža bude u potpunom vlasništvu palestinske strane.

Uprava za energiju i Kompanija za elektroprijenos će moći upravljati glavnim rasklopnim postrojenjima i opskrbljivati ih električnom energijom nakon završetka izgradnje četiri trafostanice u Jalamehu, Nablusu, Ramallahu i Tarqumiya na sjeveru, u centru i jugu Zapadne obale.

Sporazum također uređuje prava i obaveze strana i predviđa osnivanje mehanizma za rješavanje sporova između ove dvije strane.

Izvor: Agencije