Palestina opozvala ambasadora u Pakistanu

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova je kao 'neprihvatljivo' ocijenilo zajedničko prisustvo 'palestinskog ambasadora i teroriste Saeda' (Reuters)

Palestinska samouprava je opozvala svog ambasadora u Pakistanu jer je prisustvovao svečanosti na kojoj je bio i osumnjičeni za napad u Mumbaiju u Indiji 2008. godine, kada je poginulo 166 ljudi.

Palestinski ambasador Walid Abu Ali je bio na svečanosti u Rawalpindiju za podršku Palestincima, a bio je i Hafiz Saeed, vođa grupe Jamaat-ud-Dawa, koju Ujedinjeni narodi smatraju terorističkom organizacijom.

“Prisustvo našeg ambasadora Walida Abu Alija s osobama optuženim za podršku terorizmu predstavlja nenamjernu, ali neoprostivu grešku”, saopćila je palestinska samouprava i dodala da je zbog toga ambasador smjesta opozvan.

Pušten na slobodu

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova je kao “neprihvatljivo” ocijenilo “zajedničko prisustvo “palestinskog ambasadora i teroriste Saeda”.

Međutim, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Pakistana Mohamad Faisal je pohvalio “aktivno učešće” palestinskog ambasadora na skupu podrške Palestincima, na kojem su bile hiljade gostiju i tokom kojeg je, po njegovim riječima, govorilo više od 50 zvanica, uključujući i Hafiza Saeeda.

Saeed, koga traže vlasti Indije, nedavno je odlukom suda u Pakistanu pušten na slobodu, pošto je skoro godinu dana bio kućnom pritvoru.

Nagrada deset miliona dolara

SAD je 2012. godine nudio nagradu od deset miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Saeeda.

Saeed je negirao američke optužbe da je uključen u napade u Mumbaiju, tvrdeći da samo vodi humanitarnu organizaciju Jamaat-ud-Dawa.

I UN i SAD smatraju tu organizaciju dijelom naoružane grupe Lashkar-e-Taiba, koja često izvodi napade na indijske snage sigurnosti u spornoj oblasti Kašmir.

Izvor: Al Jazeera i agencije