Palestina optužila arapske zemlje za krizu

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi apelirao je krajem decembra na arapske zemlje da šalju 100 miliona dolara mjesečno (AFP)

Palestinski premijer Salam Fayyad optužio je u nedjelju arapske zemlje za finansijsku krizu na palestinskim teritorijama, koja je eskalirala, jer nisu dali obećanu pomoć.

Fayyad je u intervjuu agenciji AP upozorio da prijeti opasnost da se broj siromašnih Palestinaca udvostruči i dostigne polovinu od ukupno oko četiri miliona stanovnika.

Kriza je pojačana krajem prošle godine, nakon unapređenja statusa Palestine u Ujedinjenim narodima (UN).

Neispunjena odluka

Izrael, koji se tome protivio, suspendirao je u znak odmazde mjesečni transfer oko 100 miliona dolara od poreza i carina koje ubira u ime Palestinske uprave, a što čini trećinu njenih mesečnih operativnih troškova.

Zemlje Arapske lige (AL) nisu ispunile obećanje da će isplatiti novac koji je Izrael zadržao i njime namjerava vratiti palestinski dug izraelskoj električnoj kompaniji, kazao je Fayyad.

On smatra da je osnovni razlog za finansijsku krizu u posljednjim godinama što arapski donatori ne ispunjvaju svoja obećanja o podršci.

Na sastanku u Dohi 9. decembra 2012. godine ministri vanjskih poslova AL-a su se usaglasili da stave na snagu rezoluciju kojom Palestinskoj upravi dodjeljuju 100 milona dolara mjesečno te da će tu odluku provesti u roku od dvije sedmice.

Generalni sekretar AL-a Nabil al-Arabi apelirao je krajem decembra na arapske zemlje da šalju 100 miliona dolara mjesečno, koliko su obećale za pomoć Palestinskoj upravi da prevaziđe krizu u koju je zapala zbog izraelskih sankcija.

Izvor: Agencije