Palestina traži istragu o Arafatovoj smrti

Saeb Erekat zatražit će istragu Vijeća sigurnosti UN-a (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra  kako nema razloga zašto tijelo Yassera Arafata ne bi trebalo biti ekshumirano, nakon što je istraga Al Jazeere utvrdila da je možda preminuo usljed trovanja, kazao je Abbasov glasnogovornik u srijedu.

„Nema nikakvog vjerskog ni političkog razloga da se spriječi ekshumacija“, izjavio je Nabil Abu Rudeinah.

On je kazao da će palestinska Uprava koristiti „arapsku i međunarodnu naučnu ekspertizu“ kako bi revidirala zaključke istrage.

Apel UN-u

U devetomjesečnoj istrazi, Al Jazeera je otkrila da su posljednji lični predmeti Arafata  – odjeća, četkica za zube, čak i njegova prepoznatljiva palestinska marama (kaffiyeh) sadržavali povišene nivoe polonija, rijetkog i vrlo radioaktivnog elementa.

Naučnici u Institutu za radijacijsku fiziku u švicarskom gradu Lausanne, koji su testirali Arafatove lične predmete, kazali su da bi njegove kosti mogle ponuditi definitivnije dokaze da je bio otrovan.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat apelirao je na međunarodnu zajednicu da prouči okolnosti oko Arafatove smrti, po uzoru na istragu o atentatu na libanskog premijera Rafika Haririja 2005.

„To je obavezno“, kazao je Erekat za Al Jazeeru. „To ćemo prvo uraditi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nadamo se da će svi sa nama sarađivati, jer mi tražimo istinu i ništa osim istine.“

Stav supruge

Arafatova supruga Suha kazala je za Al Jazeeru kako će zahtijevati ekshumaciju tijela svog supruga, za što je potrebna dozvola palestinske Uprave i izraelskih vlasti.

Izraelske vlasti nisu se oglasile o pitanju moguće ekshumacije Arafatovih posmrtnih ostataka.

Švicarski institut je testirao Arafatove lične predmete, koje je njegova udovica predala Al Jazeeri, nakon što su prvobitno testirani u laboratoriji. Ljekari nisu pronašli tragove običnih teških metala ili uobičajenih otrova, te su zatim usmjerili pažnju na nezapaženije elemente, uključujući polonij.

Polonij je vrlo radioaktivan element, koji se, između ostalog, koristi za pokretanje svemirskih brodova. Marie Curie ga je otkrila 1898. godine, a njena kćerka Irene bila je među prvim žrtvama polonija. Umrla je od leukemije nekoliko godina nakon što je slučajno bila izložena zračenju u svojoj laboratoriji.

Najmanje dvoje ljudi povezanih sa izraelskim nuklearnim programom su, navodno, također umrli nakon izloženosti poloniju, prema ograničenim podacima o ovoj temi.

Najpoznatija žrtva polonija je Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski špijun koji je postao disident, a koji je preminuo u Londonu 2006. nakon dugotrajne bolesti.

Izvor: Al Jazeera