Palestina zbog naselja odbija pregovore

Palestinci se neće vratiti pregovorima ako Izrael ne ispuni svoje obaveze, rekao je Erekat (EPA)

Palestinska uprava ponovila je u nedjelju uvečer svoje protivljenje povratku za pregovarački sto, dok Izrael ne obustavi širenje jevrejskih naselja i ne oslobodi palestinske zatvorenike.

U odgovoru na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahu da se obnove pregovori, koji su već dugo u zastoju, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao je da Palestinci ne postavljaju uvjete za obnovu.

“To nisu palestinski uvjeti, već obaveze koje se od Izraela traže da ih ispuni”, kazao je Erekat.

On je ocijenio da neće biti inicijative Evropske unije (EU) da se obnove pregovori bez učešća Sjedinjenih Američkih Država, navodi agencija Tanjug.

Također, apelirao je na administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da se “prestane odnositi prema Izraelu kao da je to zemlja iznad zakona”, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinci, dodao je on, neće “ponoviti ludost povratka pregovorima ako Izrael ne ispuni svoje obaveze.”

Erekat i Abbas krive Izrael

Erekat je ujedno naglasio da je Palestinska uprava i dalje posvećena miru i pregovorima, optuživši Izrael da je izabrao “naseljavanje i diktate i napušta mirovni proces”.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastao se u međuvremenu u svom sjedištu u Ramalli u nedjelju s porodicama palestinskih zatvorenika koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima.

On je označio izraelsku Vladu odgovornom za njihovu dobrobit i pozvao da odmah budu oslobođeni.

Za vrijeme prvog Obaminog mandata, izraelsko-palestinski mirovni pregovori su obnovljeni samo nakratko početkom septembra 2010. godine, ali su prekinuti, jer Izrael nije htio produžiti moratorij na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije