Palestinac Fayyad novi posrednik UN-a za Libiju

Vlada ustoličena u Tripoliju prošle godine nije uspjela preuzeti kontrolu nad istokom zemlje (EPA)

Generalni sekretar UN-a Anntonio Guterres planira imenovati bivšeg palestinskog premijera Salama Fayyada za novog posrednika UN-a za Libiju, sa zadatkom da posreduje u razgovorima o promjenama u posrnulom političkom sporazumu, saopćili su diplomati.

Guterres je izvjestio Vijeće sigurnosti UN-a u pismu kako namjerava imenovati Fayyada da naslijedi Nijemca Martina Koblera, koji je bio specijalni izaslanik UN-a za Libiju od novembra 2015. godine.

Fayyad (65) je bio je premijer Palestinskih vlasti od 2007. do 2013. godine i također je obavljao dužnost ministra finansija u dva navrata.

Njegovo imenovanje dolazi u jeku diplomatskih pregovora oko promjena u političkom sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je doveo do formiranja Vlade nacionalnog jedinstva premijera Fayeza al-Sarraja.

Sarrajova Vlada ustoličena je u Tripoliju prošle godine, ali nije uspjela preuzeti kontrolu nad istokom zemlje, gdje moćni general Khalifa Haftar ima zadnju riječ.

Stvranje jedinstvene vojske

Kobler je ranije poručio Vijeću sigurnosti UN-a da je u razgovorima o “mogućim amandmanima” na politički sporazum ostvaren napredak.

Pregovori su usmjereni na Haftarovu ulogu u Vladi i potrebi stvaranja jedinstvene vojske.

Sarrajovu Vladu snažno podržavaju zapadne zemlje, dok Haftar uživa podršku Rusije i Egipta, nakon što je protjerao borce oružane grupe Islamska država Irak i Levant iz drugog po veličini libijskog grada Benghazija.

Guterres je dao Vijeću sigurnosti UN-a dva dana da uloži primjedbe na imenovanje, ali su diplomate saopćile kako ne očekuju protivljenje izboru Fayyada.

To je prva velika objava jednog specijalnog izaslanika Guterresa za konfliktnu regiju od kako je postao čelnik UN-a 1. januara, prenosi AFP.

Izvor: Agencija