Palestinac na slobodi nakon 25 godina

Oko 750.000 Palestinaca uhapšeno je od izraelske okupacije Zapadne obale i Gaze 1967, što je gotovo 17 posto ukupne populacije.

Ekipa Al Jazeere snimila je prvi dan na slobodi jednoga od njih. Jihad al-Obeidi je odslužio je punu kaznu od 25 godina tako što se selio iz jednog u drugi izraelski zatvor.

“Metež  u jednoj od najboljih  jeruzalemskih četvrti. Na kući slika slavljenika – Jihada al-Obeidija. Zadnji je put u njoj bio kao 20-godišnjak. Danas mu je  45 godina”, javila je reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

„Jako sam sretna da sam sa svojim voljenim sinom nakon 25 godina”, kaže Obeidijeva majka.

Većinu članova porodice oslobođeni Palestinac sada prvi put vidi nakon svih tih godina, jer im nije bilo dopušteno da ga posjete u zatvoru.

‘Vojska palestinskih zatvorenika’

„Gledam pozitivno na budućnost. Oženit ću se, obrazovati i nastaviti život na najbolji mogući način”, kaže Obeidi.

Uhapšen je kao aktivista jedne od militantnih frakcija PLO-a  i optužen za pokušaj ubistva izraelskog vojnika. 

Bio je tek nešto stariji od svog nećaka Milada, kojeg  je 2011. ubila izraelska vojska.  Nikada ga nije upoznao i  zato je prve trenutke slobode proveo na njegovom grobu.

Dok Palestinci slave Obeidiev povratak kao simbol otpora izraelskim vlastima, on upozorava na nehumane uvjete i kršenje ljudskih prava u izraelskim zatvorima. Ondje je, kaže, ostavio „vojsku palestinskih zatvorenika”.

„Nije u redu držati hiljade zatvorenika samo kao predmet trgovine u političkim pregovorima. To je zločin protiv zatvorenika”, smatra on.

Putovao je od zatvora do zatvora i na svojoj koži, kaže, osjetio brutalnost.

„Život u zatvoru je težak i moje srce i duša ostali su s njima. Oni ne smiju biti zapostavljeni. Previše je bilo patnje”, kaže Obeidi.

Iako sada ponovno živi u glavnom gradu Izraela, Jihad takvu državu ne priznaje. Njegov je san samostalna Palestina.

Izvor: Al Jazeera