Palestinac ubijen nakon navodnog napada nožem

Do incidenta je došlo u vrijeme velikih tenzija zbog ograničenja uvedenih oko džamije Al-Aqsa (EPA)

Jedan Palestinac ubijen je iz vatrenog oružja nakon što je navodno pokušao nožem napasti izraelske vojnike sjeverno od Hebrona u okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska izvijestila je o ovom incidentu u petak, no dodaje kako nijedan od vojnika nije ranjen.

Također, izraelska vojska je objavila fotografiju lične karte ubijenog. Ona prikazuje kako je navodni napadač 24-godišnji Abdullah Taqatqa iz Betlehema.

Međutim, palestinski svjedoci kazali su lokalnim medijima kako su ga „izraelske snage upucale dok je bio 20 metara udaljen od njih“, te kako Taqatqa „nije imao nikakav nož niti bilo kakvo oružje sa sobom“.

Incident se desio na raskrsnici Gush Etzion nedaleko od velikog bloka izraelskih naselja južno od Betlehema.

‘Dan bijesa’

Sve se ovo dešava u vrijeme jačanja tenzija između izraelskih vlasti i Palestinaca zbog diskriminatorskih restrikcija u kompleksu džamije Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je kako je dobio 52 prijave povreda širom Zapadne obale i Jerusalema u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti.

Izraelske sigurnosne snage su ranije u petak ispalile suzavac u blizini džamije Al-Aqsa, gdje se okupio izuzetno veliki broj vjernika.

Palestinski čelnici pozvali su na “Dan bijesa”, a izraelska policija zabranila je ulazak u kompleks džamije svim muškarcima mlađim od 50 godina.

Veliki broj vjernika nije mogao doći do Jerusalema zbog restrikcija izraelske vojske. Mnogi, koji nisu mogli doći do džamije Al-Aqsa, klanjali su na ulicama i trgovima.

Istovremeno, izraelska policija je ispalila suzavac i šok-bombe na palestinske demonstrante u Betlehemu. Više osoba je povrijeđeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije