Palestinac ubijen u razmjeni vatre

Jordanska dolina je područje na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom (AP)

Jedan Palestinac ubijen je u petak nakon što je otvorio vatru na izraelske vojnike na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali.

Razmjena vatre, u kojoj nije bilo povreda na izraelskoj strani, dogodila se na kontrolnom punktu Beka'ot u Jordanskoj dolini drugog petka ramazana. Izrael je povodom ramazana ublažio neka ograničenja na putovanja Palestinaca sa Zapadne obale u Jerusalem.

Bez detalja o napadaču

U vojnom saopćenju navodi se da je  napadač u vozilu pucao na vojnike, koji su odgovorili i identificirali pogodak, prenosi AFP.

Armija je najprije navela da joj nije poznato kakve rane je zadobio napadač, a poslije se ispostavilo da je ubijen, da je njegovo tijelo ležalo kraj puta na poprištu pucnjave dok ga vojno ambulantno vozilo nije odnijelo poslije više sati.

Drugi detalji o identitetu napadača nisu objelodanjeni, prenio je Associated Press.

Zvaničnici na Zapadnoj obali nisu imali nikakve podatke i nijedna naoružana organizacija nije preuzela odgovornost za napad.

Oružani incidenti

Jordanska dolina je područje na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom, a graniči se sa Jordanom.

Ovo je treći oružani incident u posljednjih osam dana, podsjeća agencija Reuters.

U nedjelju je jedan Palestinac sa Zapadne obale ubo izraelskog policajca kraj jerusalemskog starog grada, koji je potom na njega pucao. Obojica su teško ranjeni.

U odgovoru na taj napad, ukinute su dozvole za ulazak u Izrael stanovnicima sela u kome živi napadač.

U utorak je raketa iz Pojas Gaze pala u južni Izrael. U znak odmazde Izrael je ukinuo dozvole za 500 žitelja Gaze da dođu u Jerusalem na molitve tokom ramazana.

Izvor: Agencije