Palestinac ubijen zbog navodnog napada nožem

Protesti protiv izraelske okupacije Zapadne obale s Istočnim Jerusalemom i Pojasa Gaze u proteklim mjesecima postali veoma nasilni (Reuters)

Pripadnici izraelske vojske u ponedjeljak su ubili jednog Palestinaca, nakon što je navodno pokušao izbosti izraelskog vojnika u blizini jevrjeskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćila je izraelska vojska, a prenijele agencije.

Vojnici su identificirali osumnjičenog nedaleko od sigurnosne ograde u mjestu Salit, istočno od Kfar Sabe, a kada su mu prišli, on je izvadio nož i pokušao napasti jednog vojnika, prenosi AFP.

Odgovarajući na prijetnju, ostali pripadnici vojske pucali su na njega i ubili ga, navedeno je u saopćenju vojske.

Prema navodima iz palestinskih sigurnosnih izvora, ubijen je Palestinac Ahmed Tobeh (18) iz sela koje se nalazi na sjevernom dijelu Zapadne obale.

Ljekarski izvori su za Al Jazeeru kazali da je Tobeh, iz Kafr Jamala, pet puta pogođen iz vatrenog oružja iz neposredne blizine.

Ubijeni policajac

Naselje Salit nalazi se južno od grada Tulkarema, nedaleko od izraelske teritorije.

Posljednji incident desio se dan nakon što je jedan palestinski policajac ubijen pošto što je, navodno, pucao na izraelske vojnike kod kontrolne tačke nedaleko od nelegalnog naselja Beit El na Zapadnoj obali.

Tom prilikom su ranjena tri Izraelca.

Nakon posljednjih incidenata, Izrael je danas blokirao ulazak u Ramallah na Zapadnoj obali za sve osim stanovnika ovog grada, saopćila je izraelska vojska.

Mjera se odnosi i na strance, navodi se i dodaje kako će odluka o ukidanju zabrane biti donijeta u zavisnosti od procjene sigurnosne situacije.

Protesti protiv izraelske okupacije Zapadne obale s Istočnim Jerusalemom i Pojasa Gaze u proteklim mjesecima su postali veoma nasilni.

U valu nasilja između Izraelaca i Palestinaca od 1. oktobra prošle godine ubijeno je najmanje 167 Palestinaca, među kojima su prolaznici, nenaoružani demonstranti i napadači te 25 Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije