Palestince razljutio video na saudijskom samitu protiv terorizma

Korisnici društvenih mreža okarakterisali su incident kao dio 'normalizacije' arapskih odnosa prema izraelskoj okupaciji na račun Palestinaca (Al Jazeera)

Palestinci i Arapi ljutito su reagovali na društvenim mrežama nakon što je tek formirana, samoprozvana protivteroristička koalicija otvorila prvi sastanak u Rijadu emitovanjem videosnimka sa scenama Palestinaca koji se bore protiv izraelskih snaga. 

Samit Islamske koalicije protiv terorizma, na kojem su učestvovali predstavnici 41 zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom, vodio je saudijski princ prestolonasljednik Mohammad bin Salman. 

Nije poznato je li prikazivanje videosnimka bilo namjerno i planirano. 

Korisnici društvenih mreža okarakterisali su incident kao dio “normalizacije” arapskih odnosa prema izraelskoj okupaciji na račun Palestinaca. 

Video je snimljen 2001, tokom drugog palestinskog ustanka, poznatog kao Intifada, protiv okupacije na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. 

“Ova slika iz videa, prikazana na otvaranju sastanka Vijeća ministara odbrane Islamske koalicije za borbu protiv terorizma u Saudijskoj Arabiji, datira iz 2001. i prikazuje borca palestinskog otpora kako se bori s okupacijskom vojskom na jugu okupiranog Jerusalema. Za one koji streme ka normalizaciji odnosa s okupatorima otpor nije terorizam”, napisao je jedan korisnik Twittera. 

“Ovo je otpor i najveći stepen časti i dostojanstva, što vama nedostaje. Terorizam je ono što vi provodite protiv svojih ljudi decenijama”, pisalo je u drugoj poruci. 

“Ljude nije briga za vaše kriterije klasifikovanja terorizma. Palestinski otpor plemenitiji je nego vi.”

Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je korištenje videosnimka dokaz slaganja s time šta definiše “terorizam”.

“Terorizam je terorizam. Nema potrebe da Hamas i njegove pristalice budu ljuti jer niko se ne bi trebao stidjeti onoga što jest”, napisao je on na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera