Palestinci: ISIL nema ništa sa napadima u Jerusalemu

Ovo je prvi napad na teritorijama koje je okupirao Izrael, a za koji je odgovornost pokušala preuzeti grupa ISIL (AP)

Palestinske grupe odbacile su tvrdnje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u kojima ona tvrdi kako je odgovorna za jučerašnje napade Jerusalemu kada je ubijena jedna izraelska policajka, a izraelski vojnici usmrtili tri Palestinca.

Ovo je prvi napad na teritorijama koje je okupirao Izrael, a za koji je odgovornost pokušala preuzeti grupa ISIL. No, njeno saopćenje od subote ima veća neslaganja sa dešavanjima od petka.

Tri Palestinca napala su izraelske snage sigurnosti kod Kapije Damask u okupiranom Istočnom Jerusalemu kasno u petak i tada su ubijeni. Tom prilikom je još jedan Palestinac iz Hebrona ranjen iako nije bio dio napada.

Hamas, palestinska grupa koja upravlja Pojasom Gaze, odbacio je tvrdnje ISIL-a kazavši kako su tri napadača iz njegovih redova i iz redova ljevičarskog Narodnog fronta za oslobađanje Palestine (PFLP).

Sporna imena

Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa, naveo je kako je ISIL-ovo preuzimanje odgovornosti pokušaj „zamućivanja vode“, te dodao kako su napad izvršila „dva Palestinca iz PFLP-a i treći iz Hamasa“, prenosi agencija AFP.

Ubistvo je bilo „prirodan odgovor na zločine okupatora“, kazao je.

Izraelska interna sigurnosna agencija Shin Bet identificirala je tri Palestinca kao Baru Saleha (rođen 1998.), Adela Ankousha (1999.) i Asamu Attu (1998.).

Sva tri muškarca su iz sela Deir Abu Mashal koje se nalazi nedaleko od Ramallaha, grada u okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz PFLP-a navode kako su Salah i Atta nedavno oslobođeni iz izraelskog zatvora gdje su proveli nekoliko mjeseci.

Imena ubijenih Palestinaca razlikuju se od onih koje je objavio ISIL. Ova grupa je navela kako su napad izvela tri brata Abu al-Bara'a al-Maqdisi, Abu Hassan al-Maqdisi i Abu Rabah al-Maqdisi, navodi AFP.

Bojeva municija prva opcija

Od oktobra 2015. godine, približno 250 Palestinaca ubile su izraelske snage sigurnosti, a u mnogo slučajeva se to desilo iz velike blizine ili tokom protesta na okupiranim teritorijama.

Brojne i lokalne međunarodne agencije za ljudska prava navode kako izraelske snage provode strategiju „pucaj da ubiješ“ kada se suprotstavljaju Palestincima.

Izraelska policija je decembra 2015. godine proširila svoja pravila o otvaranju vatre i dozvolila policajcima da koriste bojevu municiju na one koji su osumnjičeni za bacanje kamenja ili zapaljivih bombi, bez da prvo koriste nesmrtonosno oružje u prvom sučeljavanju.

Približno 42 Izraelca su ubijena u napadima koje su izvršili Palestinci od oktobra 2015. godine.

Palestinci navode kako su ti napadi rezultat ljutnje zbog višedecenijske izraelske okupacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije