Palestinci: Izrael otima zemlju u Betlehemu

Ujedinjeni narodi obilježavaju Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom.

Palestinske vlasti uputile su žalbu izraelskom Visokom sudu i zatražile da se spriječi gradnja novog dijela zida razdvajanja u Betlehemu, ali radovi su već počeli, javlja Stefanie Dekker, novinarka Al Jazeere.

U dolini Cremisan, počeli su radovi, pod budnim okom naoružanih čuvara. Postavljeni su temelji za novi dio zida razdvajanja.

Gradonačelnica Betlehema Vera Ghattas Baboun je rekla: “To je jedini preostali otvoreni prostor u blizini Jerusalema. Riječ je o obradivom, poljoprivrednom zemljištu, koje je u privatnom vlasništvu. To je ozbiljan problem – za zemljište postoji dokumentacija, u vlasništvu je 58 kršćanskih porodica. A tu je i samostan salezijanskog reda, koji ima 700 duluma vinograda.”

“Gradnja zida na jednoj strani je počela. A Palestinci strahuju da će, kad bude završen, presjeći dolinu i da će na taj način veliki dijelovi posljednjeg zelenog područja u Betlehemu biti oduzeti. Na brdu iza mene već se nalaze dva ilegalna izraelska naselja i Palestinci su uvjereni kako je cilj najnovijeg poteza otimanje zemlje”, javlja Dekker.

Izraelska gradnja

Ali, izraelske vlasti tvrde kako je zid neophodan iz sigurnosnih razloga.

Tu se nalaze muški i ženski samostan, te škola za djevojčice. Visoki sud Izraela presudio je da samostani ne bi trebali biti razdvojeni, što je predviđao prvobitni plan za gradnju zida. Ali, još nije poznato kuda će se točno protezati.

Svake sedmice održavaju se protestne molitve. Međutim, čini se da neće biti uslišene.

Bude li zid izgrađen, to će imati mnogo šire posljedice, tvrde pojedinci.

Ghattas Baboun je dodala: “Betlehem je neodvojiv od Jerusalema. Kad je riječ o kršćanskim spomenicima, u Betlehemu se nalazi Bazilika rođenja Isusovog, dok je Bazilika svetog groba u Jerusalemu. Gradnjom ovog zida put vjere bit će potpuno presječen.”

U Vatikan je poslano i izaslanstvo koje bi o ovom problemu razgovaralo s papom, ali se stanje na terenu već mijenja.

Bude li zid na kraju prolazio ovim područjem, bit će to, kako opisuju stanovnici, posljednji čavao zakucan u betlehemski križ.

Izvor: Al Jazeera