Palestinci krive Trumpa zbog novih izraelskih naselja

Izraelski kanal Channel 10 objavio je da je planirana izgradnja dio tzv. 'Zakona o Velikom Jerusalemu' (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine odbacilo je novi izraelski plan izgradnje naselja, koji predviđa izgradnju 300.000 domova u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

U saopćenju na zvaničnoj Facebook-stranici Ministarstvo je navelo da je za “izraelsku aroganciju” odgovoran američki predsjednik Donald Trump, koji je podržao anektiranje Istočnog Jerusalema.

“Ministarstvo potvrđuje da se izraelska kolonijalna arogancija ne bi mogla dogoditi bez odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za izraelski glavni grad. Trumpova administracija mora biti odgovorna za nove zločine Izraela”, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud da se suprotstave odluci Izraela.

Kako navode izraelski mediji, Ministar izgradnje Yoav Galant objavio je pokretanje kampanje za promovisanje izgradnje novih stambenih jedinica.

Anektiranje nelegalnih naselja

Izraelski kanal Channel 10 objavio je da je planirana izgradnja dio tzv. “Zakona o Velikom Jerusalemu”, koji za cilj ima anektiranje nelegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u granicama grada Jerusalema koje su nacrtali Izraelci.

Za zakon se trebalo glasati u oktobru na ministarskom komitetu prije Skupštine, ali je to odgođeno do daljnjeg.

Ako bude usvojen, zakon će općinskim granicama Jerusalema dodati tri velika naselja: Maale Adumim, Givat Zeev i Gush Etzion, gdje živi približno 140.000 ljudi i tako bi oni dobili pravo da glasaju na lokalnim izborima.

Galantov istup dogodio se tri sedmice nakon što je Trump objavio da Sjedinjene Američke Države priznaju Jerusalem za glavni grad Izraela, te najavio selidbu američke ambasade iz Tel Aviva.

Prošle sedmice Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se Trumpov potez naziva “ništavnim”.

Izvor: Al Jazeera