Palestinci pozvali na ‘dan gnjeva’

Petnaest ranjenih u noći s ponedjeljka na utorak pogođeno je gumenim mecima (Getty Images)

Stranka Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa pozvala je u utorak na “dan gnjeva”, nakon što je 50 Palestinaca povrijeđeno u  sukobima s izraleskom policijom blizu džamije Al-Aqse u istočnom Jerusalemu, objavio je Crveni križ.

Petnaest ranjenih u noći s ponedjeljka na utorak pogođeno je gumenim mecima, kažu u toj humanitarnoj organizaciji.

“Dan gnjeva” najavljen je za srijedu, zbog oštrih mjera sigurnosti koje su Izraelci uveli tokom vikenda nakon napada na policajce kod Al-Aqse.

Hamas i Islamski džihad također su pozvali na proteste na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze zbog mjera koje uključuju detektore metala i pretres vjernika.

Pokušaj promjene statusa quo

Veliki muftija jerusalemski Mohamed Ahmed Husein kritizirao ih je kao pokušaj promjene statusa quo, po kojem se samo muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al-Aqsa.

Palestinci se boje da Izrael pokušava silom preuzeti kontrolu nad tim područjem, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je naglasio da mu to nije namjera.

Izrael je u nedjelju otvorio kompleks džamije Al-Aqsa, pošto je u petak uveo blokadu zbog smrtonosnog napada, ali dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Pristup je bio zabranjen nakon što su trojica izraelskih Arapa ubila dvojicu izraelskih policajaca.

Abdel Azim Salhab, direktor vijeća Vakuf, zaduženog za upravljanje muslimanskim dobrima, rekao je da je zatvaranje kompleksa “najgora agresija nakon 1967. godine”, misleći na početak izraelske okupacije.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine, nakon spora oko toga ko ima pravo na vjerske obrede u kompleksu džamije Al-Aqsa, zbog čega je krenuo val nasilja, prenose agencije.

Jevreji to mjesto smatraju svojom svetinjom i nazivaju ga Brdom hrama, te smatraju da se na tom mjestu nalazio srušeni hram Solomona.

Osuda Vijeća Arapske lige

Vijeće Arapske lige u ponedjeljak je pozvalo izraelske vlasti na odgovornost zbog zatvaranja džamije Al-Aqsa i sprečavanja muslimana da se mole na tom mjestu.

U saopćenju izdatom na hitnom sastanku na nivou stalnih predstavnika u Kairu, Vijeće je osudilo nedavne mjere Izraela i kršenja prava u Jerusalemu i džamiji, javlja palestinska agencija Wafa.

Također je kritiziralo Izrael zbog, kako se navodi, pokušaja mijenjanja historijskih dokumenata u džamiji i postavljanja elektronskih kapija, što Vijeće smatra opasnim presedanom koji se nije dogodio u skoro pola stoljeća, tačnije od spaljivanja Al-Aqse 1969. godine.

Iz Vijeća su kazali da će ove mjere dovesti do veoma ozbiljnih eskalacija i teških posljedica, koje bi mogle izazvati rat u ovoj regiji.

Navodi se i da smatraju “izraelske okupatorske vlasti u potpunosti odgovornim za kršenja prava i za aktivnosti počinjene protiv džamije Al-Aqsa i njenih posjeda i historijskih dokumenata” te “odbacuju bilo kakve promjene statusa quo u okupiranom Jerusalemu i džamiji Al-Aqsa”.

Ukloniti elektronske kapije

Vijeće Arapske lige naglasilo je potrebu za zaustavljanjem i ukidanjem svih izraelskih mjera i vraćanja statusa quo, uključujući uklanjanje elektronskih kapija i poštivanje slobode prakticiranja vjere i prava palestinskog naroda da izvršava svoje vjerske obrede.

Pozivaju se međunarodna zajednica i njene organizacije da preuzmu svoju odgovornost prema “izraelskoj agresiji bez presedana, da hitno interveniraju i provode svoje rezolucije o zaštiti islamskih i kršćanskih svetih mjesta”.

Članovi Vijeća također upozoravaju da upornost Izraela u činjenju takvih teških prekršaja, kao i zanemarivanje volje i odluka međunarodne zajednice, ugrožavaju postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira u regiji na temelju rješenja o dvije države.

Izvor: Agencije