Palestinci se raduju prestanku napada

Palestinci su u srijedu navečer izašli na ulice Gaze da proslave potpisivanje dokumenta o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon osmodnevnog sukoba koji je ostavio 162 palestinske žrtve iza sebe, među kojima su i mnoga djeca. 

Nešto ranije, egipatski ministar vanjskih poslova je najavio da će prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze stupiti na snagu u 21 sat u srijedu po lokalnom vremenu, odnosno u 20 sati po srednjeevropskom vremenu.


Palestinski vatrogasci su se pridružili proslavi na ulicama Gaze

Mohamed Kamel Amr se zahvalio svi strankama uključenim u posredovanje primirja, nakon što je objavio ovu informaciju na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton u Kairu.

Novinar Al Jazeere Peter Greste je u javljanju iz Kaira naglasio “da se zamka krije u detaljima” dogovora.

Detalji odlučuju

“Detalji će biti ti koji će odlučiti da li je ovo samo pauza u sukobima, ili nešto što vodi do trajnog rješenja”.

On je dodao da su i Sjedinjene Američke Države i Egipat vodili ključnu ulogu u zaključivanju dogovora – Egipat sa svojom mogućnošću da održi direktne razgovore s Hamasom, a Amerikanci kroz svoj utjecaj na Izrael.

Detalji primirja između Izraela i Gaze, kojem je posredovao Egipat, su: Izrael će obustaviti sve napade na Pojas Gaze sa kopna, mora i iz zraka, uključujući prekogranične upade i ciljano ubijanje, palestinske grupe će obustaviti sve napade iz Gaze prema Izraelu, uključujući raketiranje i napade na granici, svi granični prijelazi moraju biti otvoreni 24 sata nakon što prekid vatre stupi na snagu, smanjenje restrikcija na kretanje ljudi i robe iz i u Pojas Gaze.

O ostalim uslovima će se naknadno razgovarati. Egipat pruža garancije i primio je garancije sa obje strane da će se poštovati uslovi prekida vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu pristao “pružiti priliku” egipatskom prijedlogu za prekid vatre kojim bi se okončalo osmodnevno krvoproliće u i oko Gaze, navedeno je ranije u saopćenju njegovog ureda.

“Nedavno je premijer Benjamin Netanyahu razgovarao s [američkim] predsjednikom Barackom Obamom i pristao je na njegovu preporuku da pruži priliku egipatskom prijedlogu za prekid vatre. Time je pružena prilika za stabilizaciju situacije i njeno smirivanje”, saopćeno je iz ureda izraelskog premijera.

Pohvala Obame

Predsjednik SAD-a Barack Obama je pohvalio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u srijedu zbog toga što je pristao na podrži egipatski plan za prekid vatre u sukobu u Gazi, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Predsjednik je pohvalio Premijera zbog pristajanje na prijedlog Egipta za prekid vatre, što je predsjednik preporučio premijeru da uradi. Predsjednik je istovremeno ponovio da Izrael ima pravo da se brani”, rečeno je u saopćenju.

U izjavi Bijele kuće je rečeno da je Obama razgovarao telefonom sa Netanyahuom i uvjerio ga je “da se ne očekuje ni od jedne zemlje da tolerira raketne napade protiv civila”.

Obama je također pozdravio spremnost Netanyahua da sarađuje sa Egiptom u njihovim naporima na dogovore primirje u sukobu u kojem su palestinski borci ispaljivali rakete na Izrael i u kojem su izraelski mlazni avioni, brodovi i artiljerija gađali mete u Gazi.

“Predsjednik je iskazao priznanje naporima premijera da sarađuje sa novom egipatskom vladom da se postigne održivi prekid vatre i da se postigne dugotrajno rješenje ovog problema”, navedeno je u izjavi.

“Predsjednik je rekao da će SAD iskoristiti priliku pruženu primirjem da pojača svoje napore kojim bi se pomoglo Izraelu da riješi svoje sigurnosne probleme, posebno problem krijumčarenja oružja i eksploziva u Gazu.”

“Predsjednik je dodao da je on posvećen traženju dodatnog izvora novca za ‘Željeznu kupolu’ i druge američko-izraelske programe za odbranu od raketa”, rečeno je u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije