Palestinci se žalili UN-u na Izrael

Izrael je u petak najavio izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu (Reuters)

Palestinci su u utorak optužili Izrael u pismu Ujedinjenim narodima da planira da počini nove “ratne zločine” širenjem jevrejskih naselja nakon de facto priznanja palestinske države u svjetskom tijelu i upozorili da ta zemlja mora biti odgovorna za svoje postupke, prenosi Tanjug.

U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu i Vijeću sigurnosti Palestinci su istakli da se Izrael ponaša “neprijateljski i arogantno, suprotno svim principima i pravilima međunarodnog prava i da reagira s nepoštovanjem prema volji međunarodne zajednice”.

Nove nastambe

Nakon što je Generalna skupština UN-a unaprijedila palestinski status od entiteta posmatrača i državu nečlanicu posmatrača, Izrael je u petak najavio izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, teritoriji na kojima Palestinci planiraju da osnuju buduću državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Oko pola miliona Izraelaca i 2,5 miliona Palestinaca živi u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, podsjeća Reuters.

“Jasna poruka se mora poslati Izraelu da sva njegove nelegalna politika mora prestati i da će se smatrati odgovornim i morat će da snosi posljedice svojih kršenja i opstrukcije mirovnih napora”, napisao je palestinski posmatrač u UN-u Riyad Mansour.

Poziv Abbasa Hamasu 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak na jednom skupu u Ramallahu, održanom u prisustvu jednog lidera islamističkog pokreta Hamas, da se konačno realizira pomirenje s ovim pokretom koji je na vlasti u Gazi.

Nasser al-Shaer, zamjenik premijera i ministar obrazovanja u prvoj vladi koju je formirao Hamas poslije pobjede na općim izborima 2006. godine, prisustvovao je skupu.

“Nadamo se da ćemo uspjeti da se sastanemo i riješimo ovo pitanje koje predugo nije riješeno”, kazao je Abbas čija Palestinska samouprava vlada samo u autonomnim zonama na Zapadnoj obali. On je aludirao na pomirenje s Hamasom zaključeno 2011. godine, koje je uglavnom ostalo mrtvo slovo na papiru.

“Postoji pitanje izraelske kolonizacije u sektoru E1 koje se ne može prešutjeti i mi smo započeli kontakte s Vijećem sigurnosti UN-a, dodao je on.

“Ako Izrael nastavi s koloniziranjem, ne samo u sektoru E1 nego općenito, znači da ne želi mir”, ocijenio je palestinski predsjednik.

Izvor: Agencije