Palestinci traže pomoć Crvenog križa

Palestinski centar za ljudska prava je od međunarodnog Crvenog križa tražio da pokrene inicijativu za privremeno otvaranje prelaza Rafah, između Egipta i Pojasa Gaze, dok se ne postigne dogovor o njegovom trajnom otvaranju.

Stanovnicima Gaze prijelaz Rafah je poput žile kucavice. Palestinski centar za ljudska prava se, zbog opsade Pojasa Gaze i ovisnosti o prelazu Rafah na granici s Egiptom, koji je sada zatvoren, obratio međunarodnom Crvenom križu. Od te organizacije traže da pokrene inicijativu ponovnog otvaranja prelaza za civile te da sama upravlja njime, nadzirući kretanje i prolazak.

“Uputili smo molbu Crvenom križu. Nadamo se da će nam barem oni odgovoriti kada već političari nisu imali sluha za naše zahtjeve”, naveli su iz Palestinskog centra za ljudska prava.

Nisu dugo čekali na odgovor.

“To nije dio naše misije, niti smo nadležni za to. Crveni križ, kao humanitarna organizacija, nije u stanju pokrenuti takvu inicijativu”, izjavio je Suhair Zaqout iz Crvenog križa.

Pitanje suvereniteta

Iz pokreta Hamas navode da su spremni razmotriti inicijativu.

“Nije nam zvanično predstavljeno ništa u vezi s tim. No, želim potvrditi da ćemo se pozitivno odnositi prema bilo kakvoj inicijativi koja bi palestinskim državljanima olakšala putovanje i dostojanstveniji život”, rekao je Ismail Haniyya iz Hamasa.

S druge strane, u pokretu Fatah smatraju kako bi takva inicijativa značila narušavanje palestinskog suvereniteta te da bi prelazom Rafah trebala upravljati Vlada u Ramallahu.

“Kontroliranje prelaza Rafah je pitanje suvereniteta. Postoji Vlada u čijoj je on nadležnosti. Ne možemo dopustiti da se time bave humanitarne organizacije i tako unose podjele među Palestince”, kazao je Faisal Abu Shahla iz Fataha.

Na prelaz Rafah mnogi gledaju kao na dio unutarpalestinske političke krize i smatraju da bi i rješenje tog problema trebalo biti političko. A dok se ne dođe do rješenja, najveću cijenu političkih neslaganja će plaćati građani u Gazi.

Izvor: Al Jazeera