Palestinci traže preseljenje iz Iraka

Palestinci koji žive u Iraku su održali proteste, tražeći da ih se preseli u bilo koju drugu zemlju. Palestinci tvrde da im prijete određene paravojne formacije. Od međunarodne zajednice traže intervenciju.

Uprkos svemu što su preživjeli u posljednjoj deceniji, palestinske izbjeglice u Iraku skandiraju da vole tu zemlju.

Ali, oni koji još nisu uspjeli otići iz Iraka od međunarodne zajednice traže da ih preseli u bilo koju drugu zemlju. Kažu kako osjećaju da u Iraku nisu dobrodošli i da su meta napada paravojnih formacija, koje im se svete zbog toga što su, navodno, u vrijeme vladavine Baas partije imali povlašten status.

“Život ovdje postaje nepodnošljiv. Našoj djeci u školama govore da su teroristi. To na njih ostavlja psihičke posljedice. Djeca su zamrzila školu. To je diskriminacija. Nemamo posla, a ne možemo nigdje otići odavde”, kazao je jedan od palestinskih izbjeglica.

Demonstranti su očekivali da će se pod šatorom sastati s predstavnicom delegacije UNHCR-a. Ali, ona se nije pojavila. Tek su im poslali poruku da njihovo preseljenje nije u nadležnosti UNHCR-a, dodavši kako će ipak razmotriti pojedinačne slučajeve.

Okupljeni navode kako se broj palestinskih izbjeglica, zbog diskriminacije i sektaških napada, u posljednjih nekoliko godina drastično smanjio.

Osjećaju se nepoželjnim

“Nekada je u Iraku živjelo 60.000 Palestinaca. U periodu od 2003. do 2015. godine taj broj se smanjio i sada ih je svega nekoliko hiljada. Tvrde da imamo povlašten status, a mi ne možemo izvaditi ni lične karte. Napadaju nas samo zbog toga što smo Palestinci”, rekao je jedan od učesnika protesta.

Umjesto predstavnice UNHCR-a, okupljenim Palestincima se obratio zamjenik palestinskog ambasadora u Iraku Munir Subhi. Izbjeglice su mu uputile nekoliko optužbi, nakon čega je on napustio sastanak.

Položaj Palestinaca koji žive na istoku Bagdada se značajno pogoršao zbog oružanih i političkih sukoba koji ih se ne tiču, ali zbog kojih se osjećaju nepoželjnim i iseljenje vide kao jedini izlaz.

Izvor: Al Jazeera