Palestinci traže priključenje ICC-u

Palestinske organizacije za ljudska prava navode da je tokom rata u Gazi izvršen niz napada koji bi trebali biti istraženi da bi se utvrdilo jesu li Izraelci odgovorni za ratne zločine.

Izraelska vojska je, u jednom od hiljada napada iz zraka, sa kopna i mora odgovorna za smrt četvorice dječaka za koji je Izrael tvrdio da su meta teroristi, izvještava iz Gaze reporter Charles Stratford.

Smrt četvorice dječaka koji su se igrali pored plaže širom svijeta izazvala je bijes i dovela do poziva da se istraže ratni zločini.

Svjedoci kažu da su se, ranog poslijepodneva 16. jula, četvorica dječaka igrala oko očeve ribarske kolibe. Kažu da je u izraelskom napadu koliba pogođena, pri čemu je jedan od njih poginuo na mjestu. Ostala trojica potražila su zaklon – potrčala su preko ceste, ograde i zatim preko plaže. Onda je uslijedio drugi napad koji su uspjeli izbjeći. Ali, kad su došli do vrha plaže, izvršen je i treći, u kojem su ubijena sva trojica.

Zločini bez kazne

Njihov otac Ramez Baqr se ne nada međunarodnoj pravdi.

„Želim da Izrael bude kažnjen na sudu, i to više nego jednom, zato što su počinili toliko zločina. Kada ubijaju našu djecu, kao da ubijaju i nas”, kaže Ramez Baqr.

Ako ikada bude provedena nezavisna međunarodna istraga o ratnim zločinima, njen predmet trebao bi biti zločini poput ovog.

Prema organizaciji Human Rights Watch, 24. jula četiri izraelska projektila pala su na osnovnu školu i oko nje u četvrti Beit Hanoun. Dva su pogodila zgradu, ubivši 13 osoba, uključujući šestero djece.

U trenutku napada na školu UN-a u izbjegličkom kampu Jabalia 30. jula u njoj se nalazilo više od 3.000 ljudi. Iz Human Rights Watcha kažu da je ubijeno 20 osoba, među njima troje djece.

Izraelska vojska naredila je misiju, pod vodstvom jednog vojnog zvaničnika, čiji je cilj utvrditi činjenice i istražiti ono što nazivaju „pojedinačnim incidentima” tokom rata.

Palestinske organizacije za ljudska prava misiju smatraju farsom, i pozivaju palestinske vlasti da se priključe Međunarodnom krivičnom sudu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeere