Palestinci u Berlinu protestuju protiv odluke o Jerusalemu

Građani okupljeni na demonstracijama podsjetili su na hiljadugodišnju historiju okupiranog Jerusalema (EPA)

Piše: Khaled Schmidt

BERLIN – Najmanje 2.000 Palestinaca i Arapa izašlo je proteklog vikenda na ulice Berlina kako bi izrazili solidarnost s okupiranim Jerusalemom i ustrajnost u slanju poruke da je to vječni grad Palestine, kao i da se protive odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o statusu Jerusalema kao glavnog grada Izraela. 

Ovo je sedma protestna aktivnost protiv Trumpove odluke koju je organizovala palestinska dijaspora.

Nakon Libana, Jordana i Sirije, Njemačka je četvrta zemlja u kojoj živi najveća palestinska dijaspora, s najmanje 50.000 Palestinaca, koji su u tu državu uglavnom izbjegli nakon izbijanja građanskog rata u Libanu u 1970-ima.

Demonstracije su krenule od Alexanderplatza, mjesta na kojem je izbila iskra revolucije u kojoj su srušeni Berlinski zid i komunistički režim u Istočnoj Njemačkoj. Na čelu kolone demonstranata bila su djeca s fotografijama koje prikazuju kako izraelski vojnici zlostavljaju Palestince i hapse maloljetnu Palestinku Ahed Tamimi.

Na demonstracijama, uz prisustvo velikog broja policajaca, građani su isticali palestinske zastave i transparente s pozivima na slobodu Palestine. Uzvikivali su parole protiv odluke američke administracije, donesene 6. decembra, o premještanju ambasade te države iz Tel Aviva. Također su izrazili i svoju podršku i solidarnost s maloljetnom Ahed Tamimi, ismijavajući odnos Amerike i Izraela prema ljudskim pravima.     

Građani okupljeni na demonstracijama podsjetili su na hiljadugodišnju historiju okupiranog Jerusalema te da je to grad koji ujedinjuje svetinje muslimana i kršćana. Također su skrenuli pažnju i na stalne izraelske pokušaje da promijene palestinsku, arapsku, islamsku i kršćansku prirodu tog grada.

Demonstracije i u drugim gradovima

Pred američkom ambasadom, gdje su završile demonstracije, predstavnici okupljenih građana osudili su Trumpovu odluku, koju smatraju otvorenim kršenjem međunarodnog prava. Izjavili su da ta odluka neće promijeniti stvarnost Jerusalema i palestinsku posvećenost Jerusalemu kao njihovom glavnom gradu, pozvavši aktualnu američku administraciju da poništi tu odluku.  

Predstavnici demonstranata smatraju da američka odluka o Jerusalemu predstavlja kršenje prava Palestinaca u Svetom gradu i podsticanje Izraela da konsolidira okupaciju i judaizaciju tog grada, te nastavi s agresijom na islamske i kršćanske svetinje u Jerusalemu.  

Paralelno s demonstracijama u Berlinu, u subotu navečer organizovane su slične demonstracije i u drugim njemačkim gradovima, poput Hamburga, Stuttgarta, Dortmunda, Koblenza i Göttingena, na kojima je osuđena odluka SAD-a da se okupirani Jerusalem prizna za glavni grad Izraela. 

U vezi s ovim dešavanjima, Josef Schuster, predsjednik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj, zatražio je od zemalja Evropske unije da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i priznaju Jerusalem za glavni grad Izraela.

U izjavi za njemački list Osnabrücker Zeitung Schuster je rekao da je američki predsjednik svojom odlukom o Jerusalemu samo utvrdio ono što je u svakom slučaju već činjenica.   

Izvor: Al Jazeera