Palestinci u Bosni i Hercegovini ogorčeni

Palestinci su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo (EPA)

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i članove Predsjedništva, izražavajući podršku i poštovanje prema njihovoj dosadašnjoj podršci Palestini, da pokrene provjeru tačnosti informacija u medijima po kojima je predstavnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalemu.

Također, izrazili su protest povodom posjete ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima džamiji Al-Aqsa i Istočnom Jerusalemu te posjeti ilegalnim izraelskim naseljima na poziv ambasadora Izraela pri UN-u, prenosi Fena.

“Poznato nam je da Bosna i Hercegovina svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU-a. Većina zemalja Evropske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotovala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jerusalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bilateralne pregovore”, podsjećaju iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

‘Šok i nevjerica’

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine krajem prošle godine, zbog čega su ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.

Ukazali su na činjenicu da palestinski narod i narod Bosne i Hercegovine decenijama gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istakavši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje ambasade u Jerusalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

“Ukoliko se pokaže da su informacije tačne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH”, istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini upućenom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije