Palestinci uhapšeni zbog objava na Facebooku

Ranije ovog mjeseca, Omar (44) je osuđen na devet mjeseci u izraelskom zatvoru zbog optužbi povezanih sa „podržavanjem terora“ (Getty Images)

Jerusalem – Iyabu Shalabiju samo je jednom od decembra bilo dozvoljeno da posjeti oca u zatvoru, kojeg su izraelske vlasti, kao i osam drugih Palestinaca iz okupiranog Istočnog Jerusalema, uhapsile zbog njihovih objava na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.

„Nekoliko mjeseci je prošlo prije nego što su mi dali dozvolu da posjetim oca. Mojoj majci je do sada u potpunosti bilo zabranjeno da ga posjeti“, ispričao je 22-godišnji Iyab za Al Jazeeru.

Ranije ovog mjeseca, Omar (44) je osuđen na devet mjeseci u izraelskom zatvoru zbog optužbi povezanih sa „podržavanjem terora“. On je bivši generalni sekretar jerusalemskog ogranka Fataha, palestinske stranke koja ima vlast na Zapadnoj Obali.

„Veoma je jasno da je moj otac bio meta zato što je još utjecajni aktivista i ima dosta podrške i poštovanja u zajednici“, kaže Iyab.

Na sudu je predočeno nekoliko Shalabijevih postova na Facebooku o Muhammadu Abu Khudairiju, 17-godišnjaku kojeg su oteli i živog spalili izraelski doseljenici u Jerusalemu prošlog jula, kao i objave koje je pisao podržavajući palestinske napade na izraelske vojnike i civile u gradu.

Iyab odbija tvrdnje da Facebook objave njegovog oca predstavljaju prijetnju sigurnosti Izraela.

„Oni nemaju nikakav stvarni dokaz da on predstavlja bilo kakvu opasnost za bilo čiju sigurnost. Naravno, ovo je pritisak i diskriminacija. Svi pišu svoja mišljenja na Facebooku.“

Facebook stranica ‘Smrt Izraelu’

Objašnjavajući kako su uvjeti u zatvorima teški za Palestince, Iyab i njegova porodica su zabrinuti za sigurnost njegovog oca.

Samo sedmicu i po dana nakon što je Shalabi osuđen, drugi izraelski sud u Jerusalemu odlučio je da će Sami Deis provesti osam mjeseci u zatvoru. Sud je odlučio da nekoliko njegovih objava na Facebooku predstavlja „poticanje“.

Facebook stranica koju je Deis otvorio i vodio, pod imenom „Smrt Izraelu“, uključivala je nekoliko obajava kojima se poziva na nasilje protiv Izraela, vojnika i jevrejskih doseljenika. Stranica je imala nekoliko pratilaca i nasilne objave su rijetko dobijale „like“, kako su pisali izraelski mediji.

Deis, 27-godišnjak koji živi u naselju Shuafat u Istočnom Jerusalemu, izjasnio se krivim, što je bio dio pogodbe.

Ipak, sudija mu je odlučio dati strogu kaznu od devet mjeseci zatvora.

„Optuženi poziva na ubistva i ubijanje i uzdiže one koji bi izveli takav čin“, rekao je sudija Shmuel Herbst.

„Ne postoje sumnje u njegove namjere, i njegove izjave se ne mogu protumačiti na bilo koji drugi način.“

Tenzije su se posljednjih mjeseci u Jerusalemu podigle, gdje živi više od 815.000 Jevreja Izraelaca i gotovo 300.000 Palestinaca.

Od 5.820 Palestinaca koji su u zatvoru, najmanje 460 ih je iz Istočnog Jerusalema, podaci su grupe Addameer.

Izraelski zakoni diskriminatorni

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld odbranio je ovakve postupke prema Palestincima, korisnicima društvenim mreža, rekavši da online poticanje protiv Izraela polako raste posljednjih mjeseci.

„Vidjeli smo dosta poticanja, ne samo na ulici nego na nivou palestinskih vlasti“, rekao je Rosenfeld za Al Jazeeru.

„Nažalost, kao policija, kada to vidimo na društvenim mrežama, i kada vidimo sve vrste ekstremističkih komentara i antiizraelskih poziva na nasilje, moramo se umiješati.“

Dodao je da su se objave na Facebooku desile u isto vrijeme kada i napadi Palestinaca na Izraelce u Jerusalemu, ukazujući na incident kada je palestinski motorista udario dva izraelska policajaca.

„Čovjek koji je upucan i ubijen ove sedmice imao je veze sa Hamasom, koje smo otkrili putem njegovog Facebook profila.“

Mousa Rimawi, direktor Palestinskog centra za slobodu medija i razvoj, kaže da hapšenja dolaze u vrijeme „kada izraelske vlasti nadgledaju društvene mreže, a mete su im Palestinci“.

„Primijetili smo da je posljednjih mjeseci više ljudi bilo uhapšeno zbog izražavanja mišljenja na društvenim medijima“, rekao je za Al Jazeeru Rimawi, dodajući da se u mnogim slučajevima Palestinci pritvaraju zbog „legitimnog političkog izražavanja, a ne poticanja.“

Rimawi tvrdi da  su izraelski zakoni protiv poticanja diskriminatorni „zato što postoji mnogo rasističkih i nasilnih izraelskih Facebook stranica zbog kojih niko nije osuđen ili uhapšen“.

Izvor: Al Jazeera