Palestinci žrtve izraelske racije

Od nastavka pregovora u julu prošle godine izraelske snage su ubile 57, a ranile gotovo 900 Palestinaca (Reuters)

Izraelske snage ubile su u subotu najmanje tri Palestinca tokom racije u kući na Zapadnoj obali prilikom potrage za jednim pripadnikom Hamasa, saopćila je izraelska vojska.

Izraelska vojska je potvrdila da je napala dom u izbjegličkom logoru u Jeninu gdje su ubili Hamasovog pripadnika Hamzu Abu Al-Haija, nakon što je otvorio vatru na izraelske snage. U okršaju su ranjena dva izraelska vojnika.

Dvojica ostalih Palestinaca su ubijena jer su tokom racije na kuću, gdje se skrivao 24-godišnji Al-Hai, zasuli izraelske snage kamenjem i molotovljevim koktelima. U napadu, koji je izvršen u dva sata ujutro, ranjeno je jedanaest Palestinaca.

Pristalice Hamasa su ulicama grada Jenina na Zapadnoj obali nosili tijela ubijenih Palestinaca i negodovali protiv palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji, uz posredovanje SAD-a, vodi mirovne pregovore s Izraelom.

Bez napretka u pregovorima

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, ne priznaje državu Izrael i protivi se pregovorima. Pregovori do sada nisu zabilježili neki značajan napredak, navodi agencija Hina.

Američki državni sekretar John Kerry odredio je april kao rok završetka pregovora, no dvije strane su zapele na pitanju oslobađanja nekih palestinskih zatvorenika do kraja ovog mjeseca.

Od nastavka pregovora u julu prošle godine izraelske snage su do današnje akcije u Jeninu ubile 57, a ranile gotovo 900 Palestinaca.

Pregovori imaju za cilj stvaranje palestinske države na teritoriji koju je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije