Palestincu doživotni zatvor zbog prodaje zemlje Jevrejima

Po palestinskom zakonu, pokušaj prodaje i prodaja zemlje Izraelcima Jevrejima kažnjava se, između ostalog, teškim radom, zatvorom, te pogubljenjem (EPA)

Palestinski sud u Ramallahu na Zapadnoj obali osudio je Issama Akela, Palestinca iz Istočnog Jerusalema koji ima državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja prodaje zemlje Jevrejima, saopćio je jedan zvaničnik u Palestinskoj samoupravi.

Neimenovani zvaničnik izjavio je za izraelske medije da osuđeni ima pravo na žalbu.

Akel iz kvarta Beit Hanina, koji ima izraelsku ličnu kartu, u pritvoru je od oktobra. Po palestinskom zakonu, pokušaj prodaje i prodaja zemlje Izraelcima Jevrejima kažnjava se, između ostalog, teškim radom, zatvorom, te pogubljenjem.

Zakon, međutim, zahtijeva da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odobri svaku smrtnu kaznu, a on to nije učinio od 2006. godine.

Reakcija američkog ambasadora

U novembru je američki ambasador u Izraelu David Friedman pozvao Palestinsku samoupravu da odmah oslobodi Akela.

Friedman je na Twitteru napisao da je Akelovo pritvaranje protivno vrijednostima SAD-a i za sve one koji se zalažu za mirnu koegzistenciju.

Nakon hapšenja Akela sigurnosna saradnja između Izraela i Palestinske samouprave u dijelovima Zapadne obale blizu Jerusalema je prestala, javili su izraelski mediji.

Na osnovu te saradnje Palestinskoj samoupravi bilo je dozvoljeno djelovati u selima kraj Jerusalema gdje nema stalno sigurnosno prisustvo.

Izvor: Agencije