Palestincu tri doživotne robije zbog ubistva doseljenika

Eyal Yifrach, Gilad Shaer i Naftali Fraenkel oteti su i ubijeni u junu prošle godine (Agenije)

Izraelski vojni sud je izrekao trostruku doživotnu zatvorsku kaznu Palestincu osuđenom da je organizirao otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera. Hussam Hassan Kawasme također mora isplatiti po 63.000 dolara kompenzacije porodicama žrtava.

Otmica jevreskih studenta vjerske škole, 19-godišnjeg Eyala Yifracha i 16-godišnjih Gilada Shaera i Naftalija Fraenkela, koji su autostopirali u blizini Hebrona, pokrenula je ogromnu potragu u kojoj su stotine Palestinaca uhapšeni, a najmanje petorica su ubijeni.

U danima koji su prethodili ratu u Gazi otet je i ubijen jedan palestinski mladić iz Istočnog Jerusalema.

To je bila očita osveta izraelskih ekstremista za ubistvo tinejdžera.

Operacija je pokrenula raketne napade iz Gaze koji su na kraju doveli do rata u julu i augustu u kojem je ubijeno gotovo 2.200 Palestinaca, uglavnom civila, a poginule su i 73 osobe u Izraelu, uglavnom vojnici.

Iz dokumenata

Kawasme je uhapšen u vezi sa organiziranjem i finansiranje otmice trojice tinejdžera 12. juna, što je pokrenulo seriju događaja. Ubrzo je izrael pokrenuo smrtonosne napade na gazu izbio smrtonosnog 50-dnevnog rata u Gazi. Tijela trojice Izraelaca su pronađena tri sedmice kasnije.

“Optuženi je osuđen za najmonstruoznije zločine, hladnokrvno i užasno ubistvo trojice mladića koji se su se vraćali kući svojim porodicama”, navedeno je u dokumentima koje je objavio sud.

“Kao posljedica njegovih akcija, optuženi je osuđen na trostruku doživotnu zatvorsku kaznu. On će biti izmješten iz društva i provest će cijeli svoj život u zatvoru. Pored toga, platit će kompenzaciju u iznosu od 250.000 šekela svakoj od porodica mladića”.

Njegova dvojica saučesnika Amer Abu Eisha (32) i Marwan Kawasme (29), koji su izveli napad, ubijeni su tokom razmjene vatre sa izraelskom vojskom u Hebronu, na jugu Zapadne obale, krajem septembra.

Izrael je optužio Hamas, ali iako je grupa pozdravila napad, naveli su da ta su trojica Palestinaca djelovali nezavisno od grupe.

Izvor: Agencije