Palestinska samouprava i PLO osuđeni u New Yorku

Palestinska samouprava i PLO krive se u vezi šest napada u kojim je bilo 33 mrtvih i 390 ranjenih (EPA)

Sud u New Yorku odredio je Palestinskoj samoupravi i Organizaciji za oslobođenje Palestine (PLO) da plate 218 miliona dolara odštete i kamata američkim žrtvama napada u Izrealu počinjenih između 2002. i 2004. godine, a palestinske vlasti najavile su žalbu.

Nakon jednog dana vijećanja, porotnici su ocijenili da su Palestinska samouprava i PLO krivi po 25 tačaka optužnice u vezi sa šest napada počinjenih u tom periodu u Izraelu, u kojim je bilo 33 mrtvih i 390 ranjenih, javlja Fena.

Jedanaest porodica američkih žrtava obratilo se Saveznom sudu na Manhattanu sa zahtjevom da im se isplate milijarde dolara odštete.

Podnosioci tužbe su htjeli da Palestinska samouprava i PLO budu odgovorni za podržavanje napada koje su počinili pripadnici Hamasa i Brigada mučenika Al-Aqse.

Izrael je presudu nazvao “moralnom pobjedom za Državu Izrael i za žrtve terorizma”, dok je Palestinska samouprava objavila da će se žaliti. 

“Optužbe protiv nas nemaju nikakvog temelja. Osim toga, sud u New Yorku ignorira ranije presude drugih američkih sudova. Mi ćemo se žaliti i znamo da ćemo pobijediti”, kaže se u saopćenju vlade Palestinske samouprave koja ima svoje sjedište u Ramali na Zapadnoj obali.

Advokat Palestinske samouprave je prošle sedmice kazao da ona ne može biti odgovorna za ove napade.

Finansijski udarac 

“Nema dokaza da su Palestinska samouprava i i PLO umiješani u pripremanje nekih specifičnih akcija ili da su ih odobrili”, ocijenio je advokat odbrane Mark Rochon.

Palestinski zvaniničnici su sa zabrinutošću pratili to suđenje. Negativna presuda mogla bi da im naruši imidž u međunarodnoj zajednici, u vrijeme kada se spremaju da tuže Izrael za ratne zločine.

Tužba je podnijeta zbog niza smrtonosnih napada tokom drugog palestinskog ustanka – intifade, protiv izraelske okupacije.

Sudilo se u SAD-u, jer su neke od žrtava američki građani.

Iako slučajevi nisu direktno povezani, presuda protiv Palestinske samouprave na sudu u New Yorku prijeti da podrije palestinske napore da zadobiju međunarodnu podršku za bitku u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, navodi AP.

S obzirom na visinu odštete, presuda bi mogla da predstavlja težak finansijski udarac za Palestinsku samoupravu, koja kontrolira dijelove Zapadne obale.

Izvor: Agencije