Palestinska vlast odbila poziv Haga

Palestinske vlasti često su meta optužbi da ne poduzimaju dovoljno u vezi s istragom navodnih ratnih zločina u Gazi. A sada su se pojavili dokazi koji ukazuju da bi to moglo biti tačno.

Usred izraelskih napada na Gazu, palestinske vlasti su javno pozvale Međunarodni krivični sud u Hagu da pokrene istragu.

Da bi to bio i službeni poziv, trebali su se jednostavno priključiti ovom sudu. Ali, posebna istraga Al Jazeere pokazuje kako su palestinske vlasti odlučile da to ne učine i da se ono što se događalo iza zatvorenih vrata ne podudara s onim što su iznijeli javnosti.

U napadima je poginulo više od 2.100 Palestinaca, većinom civila, među kojima je bio i veliki broj djece.

Život je izgubilo i više od 70 Izraelaca, uglavnom vojnika. Nakon napada na skloništa Ujedinjenih naroda, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je postupke Izraela.

Potpuno drugačija priča

“Ovi napadi su nečuveni, neprihvatljivi i neopravdani”, rekao je on.

Tokom izraelskih napada na Gazu upućeni su apeli palestinskim vlastima da jednom zauvijek iskoriste svoja zakonska, nenasilna prava… I da se, jednim potezom olovke, priključe Međunarodnom krivičnom sudu.

Takav potez omogućio bi pokretanje zvanične istrage o počinjenim ratnim zločinima s obje strane tokom 50-dnevnog sukoba.

Taj sudski dokument, podnesen Sudu 25. jula posredstvom jednog francuskog advokatskog ureda, tužba je palestinskog ministra pravosuđa i državnog tužioca.

Desetak dana kasnije mediji su pratili posjetu Riada Malkija, palestinskog ministra vanjskih poslova, Hagu, čiji je cilj bio, činilo se, optužiti Izrael za zločine.

“Moramo učiniti sve što je u našoj moći da omogućimo Međunarodnom krivičnom sudu da odgovorne za ratne zločine izvede pred lice pravde”, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova.

Ali, ovo povjerljivo pismo od 14. augusta, do kojeg je Al Jazeera ekskluzivno došla, priča potpuno drugačiju priču.

Poslali su ga glavni tužioci Suda i u njemu su navedeni detalji posjete palestinskog ministra vanjskih poslova Hagu. Morali su mu postaviti ključno proceduralno pitanje prije nego su mogli otvoriti istragu.

Bez pozitivne potvrde

Da bi neka država prihvatila jurisdikciju Suda, što je neophodno za pokretanje istrage, potrebno je pisano odobrenje šefa države ili ministra vanjskih poslova.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda pitao je Malkija ima li nedavni dokument ministra pravosuđa, u kojem daje jurisdikciju Sudu, odobrenje Vlade.

Tužilac je zatim napisao: “Nisam dobio pozitivnu potvrdu. U skladu s tim, nema zakonske osnove za pokretanje istrage.”

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera