Palestinska vlast pozdravlja pomirenje

Vlada Salama Fayyada položila je zakletvu 16. maja (Reuters)

Nova vlada Palestinske samouprave, koju predvodi premijer Salam Fayyad, pozdravila je u utorak posljednji sporazum o pomirenju između Hamasa i pokreta Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa i potvrdila da namjerava pripremiti općinske izbore.

Tokom sedmične sjednice Vijeća ministara, Vlada “je pozdravila nedavni sporazum u Kairu o nacionalnom pomirenju, u koji spada i formiranje vlade i organiziranje predsjedničkih i općih izbora”, navodi se u zvaničnom saopćenju.

“Vlada smatra da je sporazum u Kairu uvertira u organiziranje lokalnih izbora u atmosferi konsenzusa, koji garantira da će oni biti održani u cijeloj zemlji”, prenosi AFP.

U skladu sa sporazumom o pomirenju potpisanim 27. aprila 2011. godine između Fataha, koji upravlja autonomnom zonom Zapadne Obale, i Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze, njihove dvije suparničke vlade trebaju prepustiti mjesto prelaznoj vladi, koja će organizirati opće izbore u roku od godinu dana.

Kada je Abbas 16. maja imenovao Fayyadovu vladu, koja je preduzela sazivanje općih izbora samo na Zapadnoj Obali, Hamas je kritizirao te odluke.

U nedjelju navečer Fatah i Hamas su zaključili novi sporazum, uz egipatsko posredovanje u Kairu, kojim je predviđeno da 27. maja počnu istovremeno konsultacije o formiranju vlade s nezavisnim kandidatima i da počne s radom Centralna izborna komisija, kako bi počeo popis u Pojasu Gaze.

Ova prelazna vlada, koju bi prevodio Abbas, imat će mandat od najviše šest mjeseci, a ako izbori ne budu održani u tom roku, dva pokreta će se sastati da razgovaraju o formiranju nove vlade, na čijem čelu bi bila neka nezavisna ličnost, izjavili su potpisnici.

Izvor: Agencije