Palestinske opcije: Sukob ili rad s Trumpom?

Signali koje šalje Trumpova administracija mogu se tumačiti na više načina, kažu analitičari (Reuters)

Piše: Mervat Sadik

Iako Palestinci smatraju da su izjave nove američke administracije još nejasne kada je riječ o postizanju nekih drugih rješenja u sukobu s Izraelom osim rješenja po principu dvije države, kažu da postoji prijetnja od izbijanja novog sukoba s okupatorskim snagama. U isto vrijeme, palestinska strana pokušava pronaći zajednički jezik s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

Ponovno se mogu čuti priče o novim konfrontacijama, nakon što je Donald Trump odustao od obećanja koje je dala prethodna američka administracija o dvodržavnom rješenju (palestinskoj državi na Zapadnoj obali i Gazi, uz državu Izrael) te iznošenja druge opcije koja podrazumijeva jednu državu za Palestince i Jevreje. Međutim, palestinska strana odbacuje tu opciju i opisuje je kao „iluziju“.

Nakon Trumpovih izjava na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, član Centralnog komiteta Nacionalnog oslobodilačkog pokreta Fatah i povjerenik za međunarodne odnose Nasser al-Kidwa je rekao da trenutni zadatak palestinskog rukovodstva treba biti fokusiran na borbu protiv doseljeničkih naselja. Ova naselja sprečavaju uspostavljanje palestinske države stoga se protiv njih treba boriti mobilizacijom palestinskog naroda, prestankom rada u tim naseljima i bojkotom njihovih proizvoda, smatra on.        

Al-Kidwa pojašnjava da je jedan od najboljih načina zapravo pružanje podrške demonstracijama i masovnim protestima svim legitimnim sredstvima, bez obzira na to da li će se mirovni proces nastaviti ili ne.  

Al-Kidwa je izrazio oprezan stav palestinskih vlasti, rekavši da Palestinci i dalje smatraju da je politika nove američke administracije i nejasna kada je riječ o rješenju palestinsko-izraelskog pitanja i mira u regionu.  

Politička neizvjesnost

Prema njegovim riječima, signali koje šalje Trumpova administracija mogu se tumačiti na više načina. „Ukoliko svojim govorom o rješenju s dvije države ili s jednom državom želi odbaciti održavanje statusa quo, to je onda sasvim razumno. No ako iznosi drugu opciju s ciljem da se postepeno napusti rješenje s dvije države, onda je to ozbiljna stvar, jer će takav razvoj dešavanja uzdrmati i palestinsku i izraelsku stranu u regionu“, smatra on.     

Zbog nejasne Trumpove politike, kako je rekao Al-Kidwa, koji je poznat po svom diplomatskom aktivizmu na palestinskom i arapskom nivou, smatra da treba pružiti priliku Palestincima da učestvuju u izgradnji nove američke politike prema sukobu u regiji.  

U istom kontekstu, Al-Kidwa je skrenuo pažnju na palestinske korake koji su prethodili Trumpovom susretu sa izraelskim premijerom Netanyahuom prošle sedmice. Od tog je najvažnije spomenuti sastanak predsjednika Mahmouda Abbasa sa šefom američke obavještajne službe u Ramallahu, koji se održao u tajnosti, kao i posjetu šefa palestinske obavještajne službe Majeda Faraja Washingtonu, nekoliko dana prije tog susreta.    

Prema riječima Wasela Abu Yousefa, člana izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), njihovo rukovodstvo je poslalo poruku preko  arapskih država novoj američkoj administraciji sa upozorenjem na posljedice napuštanja rješenja po principu dvije države. 

Palestinsko rukovodstvo je prenijelo upozorenja Trumpovoj administraciji na opasnost eskalacije sigurnosne situacije kao rezultat nastavka izgradnje doseljeničkih naselja, koja potkopavaju uspostavljanje palestinske države, kao i na posljedice premještanja američke ambasade u Jerusalem, što su dvije stvari koje Trump u svojim nedavnim izjavama nije potvrdio da će zaustaviti.  

Palestinci su poručili kako je nemoguće postići stabilnost ili rješenje u regionu ako palestinski narod ne dođe do svog prava koje se bazira na legitimnim međunarodnim rezolucijama, prije svega na rezoluciji o povratku izbjeglica i rezoluciji o uspostavljanju nezavisne palestinske države s glavnim gradom Jerusalemom.

Rješavanje palestinskog pitanja

Al-Kidwa je upozorio na, kako je opisao, pokušaje rješavanja palestinskog pitanja „na način kako je to činila i prethodna američka administracija“ te kaže da je „istrajnost Palestinaca u ostvarivanju svojih prava i njihov otpor spriječio ovakve pokušaje, što će biti i ovog puta.“  

Dodaje da je došlo vrijeme da se zaustavi američka dominacija nad političkim procesom između Palestinaca i Izraelaca i da „međunarodna zajednica nametne rješenje koje će okončati okupaciju i doprinijeti uspostavljanju palestinske države s glavnim gradom Jerusalemom.“

U istom tom kontekstu, vođa Narodnog fronta Omar Shehadeh, kaže da se uzaludno kladiti na bilo koji stav američke administracije nakon što su Trumpove izjave otkrile da ima jednake stavove sa vladom Benjamina Netanyahua po pitanju doseljeničkih naselja, koje vidi kao nešto normalno i nije pozvao na njihovo zaustavljanje. Također, Trump poziva na bilateralne pregovore bez bilo kakvih okvira, stavljajući naglasak na sigurnost Izraela kojeg smatra potlačenim u Ujedinjenim narodima.      

Shehadeh za Al Jazeeru kaže da ovo pretvara strategiju pregovora u beskorisnu političku igru, a uvjerenje da je američka politika nejasna samo je „izraz nemoći i bankrota politike i borbe rukovodstva PLO-a“.    

On kaže kako su za Palestince jedina opcija otpor i okončanje podjela te vraćanje statusa PLO-u koji će predvoditi palestinski narod na osnovu novog nacionalnog programa. 

Samir Awad, profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeit i specijalista za pitanja SAD-a, smatra da posljednji stavovi američke administracije ne predstavljaju novu viziju, ali se mogu smatrati odustajanjem od rješenja s dvije države.  

Za Al Jazeeru kaže da je „istina da Trump trenutno nema potpunu viziju za rješenje palestinskog pitanja i za Bliski istok, s tim da se u bilo kojoj predloženoj formi rješenja Palestinci trebaju čvrsto držati zahtjeva za okončanje okupacije te se suprotstaviti opasnosti od nametanja regionalnog rješenja koje bi izložilo teritoriju Zapadne obale i Pojasa Gaze novim političkim i sigurnosnim aranžmanima koji neće garantirati uspostavu palestinske države.“ 

Awad kaže da palestinske vlasti sada trebaju ozbiljno razmisliti o tome da PLO povuče priznanje Izraela i napusti sporazum iz Osla kojeg su okupatori prekršili već mnogo ranije. „Palestinci ne trebaju očekivati postizanje bilo kakvog sporazuma s Izraelom u vrijeme Trumpove vladavine“, dodaje on.

Izvor: Al Jazeera