Palestinski diplomat poginuo u eksploziji

Eksploziju je, navodno, prouzročio protuprovalni alarmni sistem u trenutku kada je diplomat otvorio sef u svome stanu (AP)

Veleposlanik Palestine Jamal al-Jamal podlegao je ozljedama koje je zadobio u eksploziji koja se dogodila u diplomatskoj rezidenciji u glavnom gradu Češke Pragu.

Prema vijestima češkog radija, palestinski veleposlanik je ranjen prilikom eksplozije u srijedu ujutro u stanu u mjestu Suchdol, a tijekom popodneva je preminuo.

Češka policija priopćila je kasnije kako eksplozija, od koje je poginuo veleposlanik al-Jamal, nije pokušaj atentata.

Glasnogovornik palestinskog veleposlanika Nebil al-Fahel je potvrdio kako je Al-Jamal teško ozlijeđen u stanu u kojem se nalazio sa obitelji.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako se eksplozija dogodila kada je veleposlanik otvarao uredski sef. Nije jasno kako se eksploziv našao tu, pa je Ministarstvo dodalo da se incident istražuje. 

Eksplozija je odjeknula u podne, kada je obitelj veleposlanika Al-Jamala bila u rezidenicji u sjevernom predgrađu češkoga glavnoga grada. Nitko drugi nije ozlijeđen.

“Detonacija se dogodila od, za sada, neidentificirane mješavine eksploziva”, priopćila je glasnogovornica policije Andrea Zoulova. 

Veleposlanika su prenijeli u bolnicu, gdje je i preminuo.

“U ovom trenutku nemoguće je reći kakva vrsta eksploziva je to bila. Istraga je u toku”, dodala je glasnogovornica.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova poslat će izaslanstvo u Prag da pomogne u istrazi.

Izvor: Agencije