Palestinski premijer podnio ostavku

Hamdallah, predsjednik univerziteta An-Najah u Nablusu, imenovan je 2. juna za premijera (AFP)

Premijer Palestinske samouprave Rami Hamdallah podnio je u četvrtak ostavku predsjedniku Mahmoudu Abbasu nakon nesuglasica u vladi, tri sedmice nakon što je naimenovan, doznaje se iz vladinih izvora.

“Hamdallah je predao pismo ostavke predsjedniku Abbasu nakon nesuglasica s dva dopremijera”, precizirao je jedan od izvora, prenosi Fena.

U saopćenju Vlade navedeno je da je razlog neočekivane ostavke premijera Hamdallaha, “miješanje dopremijera za ekonomiju Mohamada Mustafe u nadležnosti premijera”, navodi agencija Anadolija.

Zamjenik premijera Mustafa nije se oglasio povodom Hamdallahove ostavke.

Saniranje finansija

Odluku je donio “zbog toga što se nisu mogli dogovoriti o povlasticama”, potvrdio je jedan izvor iz ureda premijera.

Jedan od dopremijera Mohamad Mustafa, ekonomski savjetnik predsjednika Abbasa, insistirao je na saniranju financija Palestinske samouprave zadužene za 4,2 milijarde dolara.

Hamdallah, predsjednik univerziteta An-Najah u Nablusu, imenovan je 2. juna za premijera umjesto Salama Fayyada koji je bio favorit međunarodne zajednice i bio na dužnosti od juna 2007.

Hamdallahov kabinet prvi put se sastao prošle sedmice, a sastojao se uglavnom od članova pokreta Fatah, na čijem je čelu Abbas.

Izvor: Agencije