Palestinski premijer ponudio ostavku

Paletinci koji žive u Gazi prihvatili su pomirenje između pokreta Fatah i Hamas sa velikim zadovoljstvom (AP)

Palestinski premijer Rami Hamdallah ponudio je danas svoju ostavku, što bi trebalo da oslobodi put za formiranje zajedničke vlade predsjednika Mahmouda Abbasa i Hamasa, javila je novinska agencija VAFA.

Izrael je jučer suspendirao mirovne pregovore sa Palestincima “jer ne može da pregovara sa administracijom koja sarađuje sa militantnom grupom čiji je cilj uništenje Izraela”.

Izraeski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je ranije da sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je Abbas “izabrao Hamas, a ne mir”,  uz podsjećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima sa Izraelom, piše Srna.

Zadovoljni Palestinci

Palestinci koji žive u Gazi prihvatili su pomirenje između pokreta Fatah i Hamas sa velikim zadovoljstvom, javlja Anadolija.

Palestinci, koji dugo žive pod izraelskim embargom, optimistični su povodom pomirenja dugogodišnjih rivala i smatraju da ima više nade za bolju budućnost kad su ujedinjeni.

Jihad Ebu Saud je, u razgovoru za Anadoliju, kazao kako smatra da je pomirenje ovog puta drugačije.

“Dosta nam je svega što smo preživjeli zbog razjedinjenosti i embarga. Ovog puta sam zaista optimističan i nadam se da neću doživjeti razočarenje. Nadam se da smo zauvijek zatvorili stranicu razjedinjenosti“, izjavio je Saud.

Nastavnik arapskog jezika Allam Hassan kazao je kako se nada da se neće ponavljati greške iz prošlosti kad su pitanju odnosi između Fataha i Hamasa.

“Hamas je imao velike nade u Arapsko proljeće, ali to je bilo neuspješno. Fatah je bio pod stresom zbog pregovora sa Izraelom. Te situacije su ih natjerale da se zbliže“, rekao je Hassan.

Profesor fizičkog odgoja Mohammad Muslih kaže da je sretan zbog pomirenja, dok se Majid Nireb nada da će pomirenje doživjeti i u praktičnom smislu, odnosno, da pomirenje neće biti “samo na papiru“.

‘Ojačavanje pregovora’

Premijer palestinske Vlade Ismail Heniye ranije je saopćio da je postignut sporazum između Hamasa i Fataha da se predsjednički, opći i parlamentarni izbori održe u isto vrijeme te da će izbori biti održani šest mjeseci nakon što na osnovu sporazuma o pomirenju između dvije grupe bude formirana vlada.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nakon što je postignut sporazum o pomirenju između Hamasa i Fataha kazao je da je to korak koji podržavaju arapske zemlje, kao i međunarodna zajednica te da će sporazum ojačati pregovore o pomirenju sa Izraelom.

Sukobi između Hamasa i Fataha počeli su 2006, kada je Hamas pobijedio na izborima. Tokom 2007.  Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom.

U maju 2011. godine Egipat, a u februaru 2012. godine Katar, su bile zemlje predsjedavajuće pregovorima o pomirenju Hamasa i Fataha, koji su završili bez uspjeha.

Izvor: Agencije