Palestinski protest protiv posjete Mikea Pencea

Palestinski uredi i dio škola zatvoreni su u utorak, u znak protesta protiv posjete potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pencea, koji bi trebao posjetiti sveta mjesta u Jerusalemu i Memorijal holokausta, prenose agencije.

Ujedinjeni front svih palestinskih grupa pozvao je na štrajk na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, kao odgovor na Penceovu posjetu i odluku zvaničnog Washingtona da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Palestinske škole zatvorene su na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, dok su uredi u Pojasu Gaze ostali otvoreni.

Pence bi se tokom dana trebao sastati s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, posjetiti Yad Vashem i Zid plača u istočnom Jerusalemu.

Erekat: Poklon za ekstremiste

Saeb Erekat, generalni sekretar glavnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, naglasio je kako su Penceove izjave u Izraelu poklon za ekstremiste.

„Mesijanski diskurs Pencea poklon je za ekstremiste i dokazuje kako je američka administracija dio problema, a ne rješenja. Njegova poruka ostatku svijeta je jasna: kršite međunarodno pravo i rezolucije, i SAD će vas nagraditi“, naveo je on.

Američki potpredsjednik je u ponedjeljak, tokom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekao kako mu je čast biti u “glavnom gradu Izraela”, čime je ponovo naljutio Palestince, koji se zbog toga ne žele sastati s njim.

Trump je prošlog mjeseca priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio kako će tamo preseliti američku ambasadu, čime je zapanjio Palestince, koji polažu pravo na istočni dio grada.

Palestinci to vide kao podršku izraelskoj kontroli na istočnim Jerusalemom, koji smatraju glavnim gradom buduće palestinske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije