Palestinski prvi korak za novi status u UN-u

Zapadna obala: U nacrtu rezolucije se navodi da su do sada 132 zemlje priznale državu Palestinu (EPA)

Palestinci su napravili prvi korak ka unapređenju svog statusa u Ujedinjenim nacijama od entiteta posmatrača u državu nečlanicu, podijelivši Nacrt rezolucije zemljama članicama svjetskog tijela, tražeći podršku.

Za sada još nije odlučeno kada će se nacrt podnijeti Generalnoj skupštini UN-a na glasanje, javlja agencija Tanjug. 

Šefovi diplomatija Arapske lige razmatrat će nacrt i datum donošenja na sastanku u Kairu 12. i 13. novembra, rekao je jedan anonimni palestinski diplomata, na koga se poziva agencija AP.

Ranije je nagoviješteno da će se o rezoluciji glasati 15. ili 29. novembra.

Kao Vatikan

Može se očekivati da će rezolucija biti usvojena, jer u Generalnoj skupštini UN-a niko nema pravo veta, a u njoj dominiraju zemlje koje drže stranu Palestincima. 

Unapređenjem statusa Palestinci će se izjednačiti sa Vatikanom. 

U nacrtu rezolucije se navodi da su do sada 132 zemlje priznale državu Palestinu. 

Izrael i SAD se protive palestinskom potezu, tvrdeći da palestinska državnost treba biti rezultat pregovora.

Nacrt rezolucije je najprije tweetao Inner City Press, prije nego što je do njega došao AP. U njemu se navodi da će Generalna skupština odlučiti da “prizna Palestini status posmatrača u sistemu Ujedinjenih nacija, bez predrasuda prema stečenim pravima, privilegijama i ulozi Palestinske oslobodilačke organizacije kao predstavnika palestinskog naroda u skladu sa relavantnim rezolucijma i praksom”.

Palestinci polažu pravo na Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom.

Te teritorije je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze, odakle se izraelska vojska povukla 2005. godine i evakuisala jevrejske naseljenike. 

Unapređenje statusa omogučit će Palestincima da se pridruže agencijama UN-a, uključujući Međunarodni krivični sud, gdje namjeravaju tužiti Izrael.

Sastanak u Beču

Palestinci su već član UNESCO-a od oktobra prošle godine, uprkos protivljenju SAD-a koje su uskratile finansiranje, odnosno 22 posto budžeta toj agenciji. 

Američki Kongres je zaprijetio sličnim mjerama ako Palestinci nastave da ostvaruju plan.

Izrael je, također, zaprijetio ubrzanim širenjem jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji. 

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman upozorio je na dalakosežne posljedice po Palestince ako podnesu zahtjev.

“Taj je unilateralni korak je prekršio pravila i prešao crvenu liniju”, rekao je Lieberman pred odlazak u Beč na hitan sastanak s izraelskim ambasadorima u Evropi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u septembru prošle godine podnio zahtjev da Palestina postane punopravan član UN-a, ali bi o tome odlučivalo Vijeće sigurnosti, u kome SAD imaju pravo veta, a Palestinci ionako nisu imali dovoljnu podršku u tom tijelu. 

Lieberman protiv Abbasa

Novine Middle East monitor objavile su ranije, citirajući izvor iz Izraela, da je Lieberman pitao zvaničnike EU-a da odrede datum palestinskih izbora kako bi bio zamijenjen palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, kojeg je opisao kao “prepreku miru”.

Lieberman je navodno rekao da Abbas ima “slabu poziciju”, te da je pravo vrijeme da se nađe “izlaz iz trenutne situacije”.

Sa druge strane, predsjednik Izraela Shimon Peres poručio je nekoliko dana ranije da je Abbas pokazao da je istinski partner za pregovore.

Ovakvi komentari dolaze nakon što su izraelski mediji objavili da je šef diplomatije prošli mjesec obećao da će osigurati “kolaps” palestinskih vlasti ako zahtjev za status države nečlanice bude usvojen u Generalnoj skupštini UN-a.

Izvor: Agencije